ГоловнаПраво

Суд зняв всі зобов'язання з "короля контрабанди" Альперіна

У квітні за Альперіна внесли всю заставу, і він вийшов із СІЗО.

Суд зняв всі зобов'язання з "короля контрабанди" Альперіна
Фото: Lb.ua

З одеського бізнесмена Вадима Альперіна, який перебуває під слідством, суд зняв усі зобов'язання.

Про це інформує Центр протидії корупції.

Згідно з повідомленням, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Сергій Мойсак ухвалив рішення зняти всі зобов'язання з одеського бізнесмена Вадима Альперіна, якого президент Володимир Зеленський назвав "хрещеним батьком контрабанди".

У ЦПК зазначають, що після того, як Альперін заплатив заставу і вийшов із СІЗО, він носив електронний браслет і не міг спілкуватися з іншими фігурантами.

Нагадаємо, що правоохоронні органи з жовтня 2017 року розслідують факти зловживання посадовими особами митниць Державної фіскальної служби, які допомагали групі компаній Альперіна розмитнювати товари за заниженою ціною. У листопаді 2017 року Альперіну пред'явили підозру в даванні хабара на суму 800 тисяч доларів за передавання справи на розслідування в інший правоохоронний орган. Його затримали за це і пізніше відправили під суд, але потім йому вдалося втекти.

26 листопада минулого року президент Володимир Зеленський оголосив нагороду за інформацію про місцеперебування Альперіна і назвав його "королем контрабанди". Наступного дня, коли Альперін прийшов до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, його затримали. 28 листопада бізнесмену повідомили про підозру у створенні корупційної схеми на митниці.

САП спочатку клопотала про арешт Альперіна із заставою 288 млн гривень, але ВАКС взяв його під варту і призначив заставу 70 млн гривень. 27 грудня ВАКС заарештував майно Альперіна.

У січні 2020 року Альперіну дозволили зняти електронний браслет через закінчення термінів дії постанови слідчого судді, але пізніше поліція знову одягла електронний браслет на бізнесмена.

САП ініціювала розслідування щодо поліцейських, які зняли з підозрюваного браслет, і хотіла стягнути з Альперіна 70 млн гривень застави. Суддя ВАКС відмовився стягнути заставу.

2 квітня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відклала перегляд апеляції щодо запобіжного заходу бізнесмена Вадима Альперіна у зв'язку з тим, що прокурор міг контактувати зі співробітником НАБУ, у якого виявили коронавірус.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram