ГоловнаПраво

За Альперіна внесли решту застави

Тепер "король контрабанди" може вийти із СІЗО.

За Альперіна внесли решту застави
Фото: Lb.ua

За одеського бізнесмена Вадима Альперіна внесли частину застави в розмірі 41,6 млн гривень.

Про це повідомляє Центр протидії корупції в twitter у вівторок увечері.

"За Альперіна внесли 41,6 млн грн застави. Це та частина, яку "король контрабанди" повинен внести після стягнення в дохід держави 35 млн його попередньої застави", - йдеться в повідомленні.

16 квітня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду України стягнула з бізнесмена Вадима Альперіна половину його застави на суму 35 млн гривень.

Суд погодився з доведеннями САП щодо порушення Альперіним зобов'язань, встановлених за рішенням суду, а саме використання паспорта громадянина іншої країни, за яким він міг перетнути кордон України.

Крім цього, суд збільшив Альперіну заставу до 76 млн гривень. Він повинен внести різницю в розмірі 41 млн гривень протягом 5 днів.

Нагадаємо, що правоохоронні органи з жовтня 2017 року розслідують факти зловживання посадовими особами митниць Державної фіскальної служби, які допомагали групі компаній Альперіна розмитнювати товари за заниженою ціною. У листопаді 2017 року Альперіну пред'явили підозру в даванні хабара на суму 800 тисяч доларів за передавання справи на розслідування в інший правоохоронний орган. Його затримали за це і пізніше відправили під суд, але потім йому вдалося втекти.

26 листопада минулого року президент Володимир Зеленський оголосив нагороду за інформацію про місце перебування Альперіна і назвав його "королем контрабанди". Наступного дня, коли Альперін прийшов до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, його затримали. 28 листопада бізнесмену повідомили про підозру у створенні корупційної схеми на митниці.

САП спочатку клопотала про арешт Альперіна із заставою 288 млн гривень, але ВАКС взяв його під варту і призначив заставу 70 млн гривень. 27 грудня ВАКС заарештував майно Альперіна.

У січні 2020 року Альперіну дозволили зняти електронний браслет через закінчення термінів дії постанови слідчого судді, але пізніше поліція знову одягла електронний браслет на бізнесмена.

САП ініціювала розслідування щодо поліцейських, які зняли з підозрюваного браслет, і хотіла стягнути з Альперіна 70 млн гривень застави. Суддя ВАКС відмовився стягнути заставу.

2 квітня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відклала перегляд апеляції щодо запобіжного заходу бізнесмену Вадима Альперіна у зв'язку з тим, що прокурор міг контактувати зі співробітником НАБУ, у якого виявили коронавірус.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram