ГоловнаПраво

У ВАКС прокоментували скасування заочного арешту ексміністра доходів і зборів Клименка

Сторона звинувачення не надала доказів оголошення його в міжнародний розшук.

У ВАКС прокоментували скасування заочного арешту ексміністра доходів і зборів Клименка
Фото: Макс Левин

У Вищому антикорупційному суді прокоментували рішення зняти заочний арешт із міністра доходів і зборів уряду Миколи Азарова – Олександра Клименка.

Колегія суддів Апеляційної палати ВАКС згодна з висновком слідчого судді, що він є підозрюваним у кримінальному провадженні. Однак суд апеляційної інстанції вважає, що суд першої інстанції помилково ухвалив, що Клименко оголошений у міжнародний розшук. Про це повідомили на порталі Судової влади України.

"Встановлено, що 10 червня 2019 в рамках кримінального провадження прокурор військової прокуратури дійсно ухвалив процесуальне рішення у формі постанови, яким за ст. 281 КПК оголосив міжнародний розшук підозрюваного. Однак стороною обвинувачення не надано доказів, які б свідчили про вчинення органом досудового розслідування дій, спрямованих на реалізацію відповідної постанови, зокрема доказів внесення відомостей про оголошення в міжнародний розшук до Єдиного реєстру досудових розслідувань і відправлення запиту про розшук у Бюро Інтерполу в Україні", – пояснили в Апеляційній палаті ВАКС.

Відзначається, що з 19 грудня 2019 розслідування в цьому провадженні доручено НАБУ, а процесуальне керівництво – САП, а до того цим займалися прокурори Головної військової прокуратури ГПУ, які й подали клопотання про обрання запобіжного заходу.

"Підкреслюється, що це рішення суду не позбавляє сторону звинувачення права повторного звернення з відповідним клопотанням до слідчого судді й не є підставою для звільнення підозрюваного від відповідальності.

Нагадаємо, 18 травня стало відомо, що Вищий антикорупційний суд скасував заочний арешт колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

У серпні 2019 року Печерський районний суд Києва заочно заарештував колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка в справі про махінації з ПДВ, яку більш як два роки не могли передати до суду.

Головна військова прокуратура завершила заочне розслідування проти Клименка ще у квітні 2017 року.

Розслідуванням встановлено, що підозрюваний у період 2012–2013 років, перебуваючи в складі очолюваної Віктором Януковичем злочинної організації, до складу якої входив Клименко, заволодів коштами державного бюджету Україна на загальну суму 3,1 млрд грн шляхом незаконного відшкодування з держбюджету ПДВ на рахунки трьох фіктивних підприємств.

Зараз справа знаходиться на стадії ознайомлення сторони захисту з матеріалами кримінального провадження.

Нагадаємо, Клименко й ще 51 експрацівник Міністерства доходів і зборів є підозрюваними в ще одній справі – про "податкові майданчики". Їм інкримінують участь у схемі зі збору грошей із підприємств в обхід держбюджету. Збиток державі від цього оцінюють в 104 мільярди гривень.

Ця справа в березні 2019 року пішла до суду. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram