ГоловнаПраво

Суд обрав запобіжний захід для Бернацької у вигляді 7 млн грн застави (оновлено)

Прокуратура просила 45 млн грн.

Суд обрав запобіжний захід для Бернацької у вигляді 7 млн грн застави (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід для колишньої першої заступник міністра юстиції Наталії Бернацької у вигляді 7 млн грн застави в так званій справі "Золотого мандарина". Відповідне рішення прийняла слідча суддя Катерина Широка, підтвердила LB.ua пресслужба ВАКС.

Прокуратура просила суд обрати запобіжний захід у вигляді 45 млн грн застави для Бернацької.

Оновлено 15:13. У коментарі LB.ua Наталія Бернацька заявила, що подаватиме скаргу в апеляцію.

"Ми будемо оскаржувати (рішення ВАКС - LB.ua). Воно ґрунтується на тому, що є така сума в декларації... Єдина претензія (сторони обвинувачення - LB.ua), що нібито перший заступник міністра юстиції не має права підписувати платіжні документи. Але ми це спростували в суді. Це було не єдине рішення (ЄСПЛ - LB.ua), за яким було підписано платіжне доручення", - сказала вона.

Нагадаємо, за даними слідства, у вересні 2013 року підконтрольний екснардепу "Народного фронту" Георгію Логвинському представник товариства "Золотий Мандарин Ойл" за його безпосередньою вказівкою підготував і направив до Європейського суду з прав людини заяву про стягнення з державного бюджету України 54,179 млн гривень як невиплачену заборгованість з боку ПАТ "Київенерго".

Однак слідством було встановлено, що, незважаючи на рішення суду на свою користь, "Золотий Мандарин Ойл" не звертався до виконавчої служби для його реалізації, але про цей факт Європейський суд не повідомив. Компанія відступила право вимоги до ВАТ "Київенерго" на користь іншої приватної компанії, також афілійованої з Логвинським.

Надалі, за версією слідства, для супроводу справи в Європейський суд колишній народний обранець домовився з керівництвом Міністерства юстиції, за сприяння якого урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ підготував декларацію про дружнє врегулювання спору, на підставі якої зобов'язався виплатити на користь підконтрольного нардепу "Золотому мандарину Ойл" 54,179 млн гривень з держбюджету України за зобов'язаннями, що виникли між двома приватними особами.

У лютому 2016 року Міністерство юстиції України перерахувало зазначену суму коштів. За версією правоохоронних органів, державному бюджету було завдано збитків більш ніж на 54 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram