ГоловнаПолітика

Провальна репетиція для Сунака: лейбористи виграли довибори у Британії (оновлено)

Партія чинного голови уряду зазнала поразки у двох округах.

Провальна репетиція для Сунака: лейбористи виграли довибори у Британії (оновлено)
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак
Фото: EPA/UPG

У Великій Британії 15 лютого відбулися довибори депутатів парламенту на двох округах. За результатами підрахунку голосів, які стали відомі вранці п'ятниці, обидва місця у Палаті громад дісталися представникам опозиційної до уряду Ріші Сунака партії лейбористів. 

Як стверджує BBC, попри те, що вибори охопили лише два з 650 округів у Сполученому Королівстві, їхні підсумки впливають на політичне життя усієї країни.  Лейбористи перемогли у Веллінгборо, у центральній Англії, яке підтримувало консервативну партію з 2005 року, і у Кінгсвуді на південному заході країни.

Політологи відзначають практично безпрецедентну за часів після Другої світової війни зміну електоральних настроїв, коли виборці, що на загальних виборах підтримували консерваторів, нині віддали голоси за кандидатів від опозиції. 

Лідер лейбористів Кір Стармер вже заявив, що довибори "продемонстрували прагнення британців до змін і їхню готовність довірити ці зміни саме лейбористам". 

Лідер британської опозиції й Лейбористської партії Кір Стармер
Фото: EPA/UPG
Лідер британської опозиції й Лейбористської партії Кір Стармер

Для консерваторів і прем'єра Ріші Сунака це вкрай тривожна тенденція. Хоч партія вже і виступила із заявою про те, що лідерство голови уряду "є міцним і не зазнає змін", питання збереження влади на загальних виборах, які мають відбутися цьогоріч, стає як ніколи гострим. 

У кінцевому кварталі 2023 уряд Сунака допустив у Сполученому Королівстві рецесію – ВВП Британії впав, що теж ставить під сумнів вдалу для консерваторів виборчу кампанію-2024.

Як пише Bloomberg, поганою новиною для консерваторів є також успіх популістської антиміграційної партії “Reform UK”, до якої увійшли радикальні прихильники Brexit: партія набрала 13% голосів у Веллінгборо. Це викликає у стратегів торі побоювання щодо можливого розколу правих, адже “Reform UK” може перетягнути на себе консервативний електорат.

Лідер правої партії “Reform UK” Річард Тайс
Фото: EPA/UPG
Лідер правої партії “Reform UK” Річард Тайс

BBC зазначає, що у Британії парламентські вибори, скоріше за все, відбудуться у другій половині 2024 року, найпізніше − 28 січня 2025 року. Оскільки британським законодавством 17 грудня 2024 року визначено як останній день роботи нинішньої Палати громад, існує велика ймовірність, що вибори пройдуть саме в грудні 2024 року.

Після 14 років правління консерваторів лейбористи мають шанс повернутися у владу. В опитуваннях вони лідирують ще з грудня 2021 року, і відтоді в країні сталися кілька політичних криз, внаслідок яких пішли у відставку консервативні уряди Бориса Джонсона та Елізабет Трасс, а позиції лейбористів посилилися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram