ГоловнаПолітика

Верховний Суд скасував указ Зеленського про звільнення Тупицького (оновлено)

Скасування призначення виявилося незаконним.

Верховний Суд скасував указ Зеленського про звільнення Тупицького (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Верховний Суд скасував указ президента Володимира Зеленського про звільнення судді Конституційного Суду Олександра Тупицького.

Про це повідомило адвокатське об'єднання "Лещенко, Дорошенко і партнери", яке представляло інтереси Тупицького.

"14 липня 2021 року Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду задоволено позов, а також визнано протиправним та скасовано Указ Президента України 124/2021 від 27.03.2021 року, яким Президентом України скасований інший Указ про призначення суддею Конституційного Суду України", - йдеться в повідомленні.

Оновлено. Президент Зеленський подаватиме апеляцію на рішення Верховного Суду, повідомили в ОП.

"Звертаємо увагу на те, що це рішення Верховного Суду з особливим цинізмом ухвалено у день ухвалення Верховною Радою України законопроєкту № 5068 про очищення Вищої ради правосуддя, а також після голосування за пропозиції Президента України до законопроєкту № 3711-д про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Підтримкою таких законодавчих актів народні депутати України дали старт фундаментальній судовій реформі в нашій державі, яка забезпечить верховенство права та принцип справедливості для всіх наших громадян", - йдеться в повідомленні.

У Зеленського назвали рішення суду "підготовкою до спроби знищення судової реформи в Україні через важелі Конституційного Суду".

"Президент України використає всі конституційні механізми для того, щоб захистити процес реформ у нашій державі та забезпечити повне функціонування законів про Вищу раду правосуддя та Вищу кваліфікаційну комісію суддів", - наголосили в ОП.

Нагадаємо, що 21 грудня минулого року "Схеми" опублікували розмову Тупицького, яка свідчить про його причетність до суддівського шахрайства. У розслідуванні журналістів зазначається, що в жовтні 2018 року слідчі Генпрокуратури записували розмови Тупицького в рамках кримінальної справи щодо ексголови Вищого господарського суду Віктора Татькова, який перебуває в розшуку. Тупицький, який на той момент був заступником голови КСУ, покликав на зустріч у кафе свого знайомого, донецького бізнесмена Владислава Дрегера, який тоді вже співпрацював з правоохоронцями та здійснив запис цієї розмови.

Як випливає із запису, Тупицький намагався переконати Дрегера не свідчити правоохоронцям про його роль у подіях навколо Зуївського енергомеханічного заводу (м. Зугрес), у заволодінні яким наразі підозрюється Татьков.

Після публікації цих матеріалів президент Володимир Зеленський спочатку відсторонив Тупицького від посади судді КСУ, а потім узагалі скасував його призначення разом з іще одним суддею КСУ Олександром Касмініним. Президент мотивував своє рішення прагненням захистити національні інтереси України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram