ГоловнаПолітика

Бойовики обмежили виїзд дітей віком від 14 років без паспортів, порушуючи права на освіту та свободу пересування, - Денісова

Окупанти намагаються завадити вступові абітурієнтів з ОРДО до українських вишів.

Бойовики обмежили виїзд дітей віком від 14 років без паспортів, порушуючи права на освіту та свободу пересування, - Денісова
Фото: Макс Левин

Окупаційна "влада" так званої "ДНР" обмежила виїзд дітей віком від 14 років на підконтрольну українському уряду територію.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Окупаційна влада "ДНР" порушує права дітей на освіту та свободу пересування! Про це свідчить її рішення обмежити виїзд дітей старше 14 років, у яких немає паспорта громадянина України, Російської Федерації, закордонних паспортів цих країн чи "паспорта ДНР". Дітей цього віку на блокпосту "Оленівка" висаджують з автобусів разом з батьками та не випускають з тимчасово окупованої території Донецької області. Таким чином, діти не зможуть своєчасно подати документи для вступу до закладів освіти", - говориться в повідомленні.

За словами Денісової, раніше дітям 14-16 років окупанти дозволяли виїжджати за свідоцтвом про народження разом з одним з батьків.

Українська омбудсманка звернулася до Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні з проханням сприяти дітям, які живуть на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей, у забезпеченні їхнього права на освіту та свободу пересування.

"Наголошую, що згідно з міжнародним гуманітарним правом щодо захисту цивільного населення під час збройних конфліктів, держави-учасниці зобов’язані вживати всіх можливих заходів, з метою гарантування захисту та догляду за дітьми, яких торкається збройний конфлікт", - додала омбудсманка.

Денісова нагадала, що з 7 червня в Україні почали роботу освітні центри "Донбас–Україна", створені для організації вступу до українських закладів вищої освіти абітурієнтів з тимчасово окупованих територій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram