ГоловнаПолітика

Одіозний "регіонал" Микола Левченко повернувся в Україну (оновлено)

Адвокат ексдепутата заявив, що його виправдали в ЄСПЛ.

Одіозний "регіонал" Микола Левченко повернувся в Україну (оновлено)
Фото: Александр Ратушняк

Колишній член фракції "Партії регіонів" у Верховній Раді VII скликання Микола Левченко повернувся в Україну.

З 2014 року він жив у Москві, а в 2015 році Левченка оголосили в розшук.

Про повернення ексдепутата в Україну повідомив його адвокат Олег Курчин. В четвер, 3 червня, він написав у фейсбуці, що його бюро виграло в Європейському суді з прав людини справу проти України за позовом Левченка. Згідно з рішенням ЄСПЛ, держава повинна виплатити ексдепутату 1100 євро компенсації.

Фото: facebook.com / Олег Курчин

В коментарі "Інтерфаксу-Україна" пресслужба СБУ заявила, що оперативно-розшукову справу проти Левченка закрили у 2021 році за поданням старшого слідчого Нацполіції, після чого його було знято з розшуку.

Миколі Левченку інкримінували ч. 3 ст. 161 Кримінального кодексу (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії) та ст.110 Кримінального кодексу (сепаратизм).

У 2015 році йому було повідомлено про підозру, Апеляційний суд Києва надав дозвіл на його затримання.

"Однак згодом Генеральна прокуратура України передала провадження слідчим Національної поліції. Процесуальний керівник у справі у квітні 2020 року прийняв рішення про закриття кримінального провадження щодо Левченка, а в лютому поточного року слідчі Нацполіції самі ухвалили рішення про закриття кримінального провадження взагалі. Водночас служба безпеки України відстоює позицію, що особи, які своїми діями сприяли країні-агресору, мають понести покарання в межах закону. СБУ продовжуватиме роботу в цьому напрямі", - розказали в СБУ.

Журналіст Денис Казанський зазначає, що "саме Микола Левченко 28 лютого 2014 року допоміг Павлу Губарєву озвучити свій «ультиматум» на сесії Донецької міської ради. Після цього в Донецьку почалися заворушення, які пізніше переросли в бойові дії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram