ГоловнаПолітика

Зеленський звернувся до уряду з пропозиціями змін до положень антикорупційного закону

Президент закликав уряд невідкладно підготувати законопроєкт з метою підвищення прозорості процедури декларування. 

Зеленський звернувся до уряду з пропозиціями змін до положень антикорупційного закону
Володимир Зеленський
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський спрямував листа до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, в якому закликав уряд невідкладно підготувати та внести до Верховної Ради проєкт змін до Закону України “Про запобігання корупції” з метою підвищення прозорості процедури декларування.

Про це повідомила пресслужба ОПУ.

Зокрема, Зеленський акцентує увагу на необхідності чіткого визначення строку, протягом якого щодо посадовця після його призначення чи обрання не діятимуть обмеження стосовно припинення підприємницької діяльності або припинення його повноважень у складі правління, наглядових рад компаній.

Крім того, на думку Президента, має бути відновлено тридцятиденний період, протягом якого посадові особи зобов’язані передати в управління інших осіб належні їм підприємства та корпоративні права.

Також потребує уточнення положення про те, що вимоги стосовно передачі в управління іншій особі не застосовуються саме в частині акцій акціонерного товариства сукупною номінальною вартістю не більше 0,25 прожиткового мінімуму, в якому особа призначена чи обрана на посаду, та які сукупно не перевищують 5% голосуючих акцій АТ, зазначає Глава держави у листі.

Президент наголошує на необхідності обов'язкового декларування операцій з купівлі/продажу іноземної валюти суб’єктів декларування або членів їхніх сімей, якщо сума перевищує 50 прожиткових мінімумів.

Зеленський також виступає за відновлення обов'язкової повної перевірки декларацій осіб, які обіймають посади радника або помічника Голови Верховної Ради, та проведення спеціальної перевірки претендентів на ці посади.

Нагадаємо, Венеціанська комісія пропонує зобов’язати українських чиновників повторно подати декларації за 2020 рік, щоб уможливити покарання за недостовірні дані у них.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram