ГоловнаПолітика

В Україну приїде нова генсек ОБСЄ (оновлено)

Шмід хоче на власні очі побачити ситуацію на Донбасі.

В Україну приїде нова генсек ОБСЄ (оновлено)
Фото: EPA/UPG

На цьому тижні в Україну приїде генеральний секретар Організації з безпеки і співробітництва в Європі Хельга Шмід.

Як повідомляється на сайті організації, в програмі візиту заплановані зустрічі з членами українського уряду Олексієм Резніковим та Дмитром Кулебою, спікером Верховної Ради Дмитром Разумковим, а також поїздка у Східну Україну, де Шмід хоче на власні очі побачити ситуацію в районах, що постраждали від конфлікту.

Генсек планує зустрітися зі співробітниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та координатором проєктів ОБСЄ в Україні.

Оновлення. Міністерство закордонних справ України повідомило, що візит генеральної секретарки Організації з безпеки і співробітництва в Європі Хельги Шмід в Україну триватиме з 26 по 30 травня.

26 травня Дмитро Кулеба та Хельга Шмід проведуть переговори, ключовою темою яких стане зміцнення ролі ОБСЄ в сфері моніторингу ситуації на тимчасово окупованих територіях нашої держави. 

"Вони приділять особливу увагу діяльності Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та підвищенню ефективності виконання її мандату, який охоплює всю територію України, включно з Автономною Республікою Крим та містом Севастополь", - зазначають у МЗС.

У рамках візиту до України Генсекретарка ОБСЄ здійснить поїздку на лінію розмежування в Донецькій та Луганській областях, де ознайомиться із тамтешньою безпековою та гуманітарною ситуацією і умовами діяльності СММ ОБСЄ.

Зазначається, що 26 травня о 18:00 глава української дипломатії Дмитро Кулеба та Генеральна секретарка ОБСЄ Хельга Шмід проведуть спільну пресконференцію.

Німкеня Хельга Шмід очолила ОБСЄ в грудні 2020 року. Вона стала першою жінкою на цій посаді.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у першій телефонній розмові запросив Шмід приїхати в Україну і вона пообіцяла зробити це, щойно дозволять обставини, пов’язані з карантинними обмеженнями.

Вона запевнила міністра, що російсько-український конфлікт перебуватиме серед топ-пріоритетів порядку денного ОБСЄ у 2021 році.

Попередник Шмід Томас Гремінгер востаннє приїжджав в Україну влітку 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram