ГоловнаПолітика

Зеленський публічно підписав закон про передачу сільгоспземель з державної в комунвласність

Документ вносить правки до Земельного кодексу. 

Зеленський публічно підписав закон про передачу сільгоспземель з державної в комунвласність
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав закон 2194, що вносить правки до Земельного кодексу та передає сільгоспземлі із державної в комунальну власність. Він зробив це публічно, під час форуму "Україна 30", передає "Інтерфакс-Україна".

"Закон №2194, який докорінно змінює землеустрій нашої держави і який називають земельною конституцією. Це закон, який прибирає у кабінетного чиновника функцію оформляти право на землю, яку він ніколи навіть у своєму житті не бачив", - сказав Зеленський.

Поправки до цього закону, яких було більше 3000, розглядали більше місяця. Проти його ухвалення виступала опозиція. 

Однією з найбільш спірних пропозицій документа є те, що він фактично виключає заборону на придбання земельних ділянок іноземцями. 

Загалом документ покликаний повернути у комунальну власність землі місцевих громад за межами населених пунктів. 

Також він передбачає урізання функції Держгеокадастру і залишиє за ним тільки кадастрову діяльність і геопросторові дані. Функція контролю за самовільним займанням земель перейде до місцевих рад, за екологічні порушення - Держекоінспекції, інші функції контролю - обласним адміністраціям.

У першому читанні за цей законопроєкт проголосували ще у листопаді 2019 року. У грудні 2020 його відправили на повторне друге читання. 

Докладніше про те, що змінить, а що – ні цей закон, читайте в матеріалі LB.ua "За шаг до запуска рынка земли: мифы и реальность". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram