ГоловнаПолітика

Зеленський вважає видачу російських паспортів жителям ОРДЛО першим кроком до анексії

"Те ж саме відбувалося в Криму".

Зеленський вважає видачу російських паспортів жителям ОРДЛО першим кроком до анексії
Фото: скрін трансляції

Президент Володимир Зеленський вважає видачу російських паспортів жителям тимчасово окупованих територій першим кроком до анексії. Про це він заявив під час пресконференції

У відповідь на запитання редактора відділу "Світ" Олександра Демченка президент додав, що подібна схема з паспортизацією відбувалася в Криму. 

"Це точно перший крок, тому що те ж саме відбувалося в Криму. Кримчанам роздавали російські паспорти. І це велика проблема", - зазначив Зеленський.

Президент наголосив, що піднімає це питання в розмові з міжнародними партнерами, втім, воно залишається складним.

"Ми з вами вплинути на це не можемо", - прокоментував російську "паспортизацію" в ОРДЛО Зеленський.

Президент навів приклад того, як Росія раніше вивозила жителів окупованого Донбасу для того, щоб вони голосували.

"Найскладніше питання в цьому. Як вони голосують, мене не дуже цікавить. Якщо вони підуть в Думу (Державну Думу РФ, - ред.) Або в ще якісь органи... Мені зрозуміло, що люди, які проукраїнські, ні в які органи російської влади не підуть. Щодо паспортизації... Це дуже погане питання. Я його дійсно піднімаю. ми говоримо з усіма лідерами, які обговорюють це питання. Більш того, поки ми з вами вплинути на цю паспортизацію не можемо, крім дипломатичних розмов" , - сказав Зеленський.

Нагадаємо, в ОРДЛО, за попередніми даними, проживають близько 1,6 млн жителів, проте точних даних не знає ніхто. Раніше повідомлялося, що більш ніж півмільйона жителів, які отримали російські паспорти, візьмуть участь у виборах до Держдуми РФ.

Навесні 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощений режим видачі російського громадянства жителям ОРДЛО та українцям, що жили в Криму та на Донбасі до весни 2014 року. Пізніше Путін розширив спрощену видачу російських паспортів на весь Донбас.

МЗС України заявило, що російські паспорти, видані мешканцям ОРДЛО, будуть недійсними і назвало укази Путіна "нікчемним".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram