ГоловнаПолітика

Разумков про "харківські угоди": депутати не несуть відповідальності за голосування

"Навіть сьогодні, коли знято депутатську недоторканість, індемнітет залишається".

Разумков про "харківські угоди": депутати не несуть відповідальності за голосування
Фото: Телеканал Рада

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков сумнівається, що депутатів, які голосували за ратифікацію "харківських угод", зможуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Про це він сказав на брифінгу в парламенті у понеділок.

"Якщо ми говоримо про закон, то, наскільки я знаю, СБУ вже прийшло з тим, щоб отримати інформацію, хто і як голосував. Друге - я добре пам'ятаю Конституцію. Стаття 80 говорить про те, що, на щастя чи на жаль, депутати не несуть відповідальності за свої дії і голосування в стінах Верховної Ради України. Навіть сьогодні, коли знято депутатську недоторканість, індемнітет залишається", - сказав Разумков.

"Я не впевнений, що в повному обсязі та ідея, яка була озвучена, може бути реалізована. Але подивимось: суд є суд", - додав він.

В той же час Разумков визнав, що до кримінальної відповідальності можуть притягнути тих, хто готував матеріали "харківських угод" та ініціював їх розгляд у Раді.

Нагадаємо, 21 квітня 2010 року президенти України і Росії Віктор Янукович та Дмитро Медведєв підписали так звані "харківські угоди" про продовження на 25 років базування Чорноморського флоту в Криму в обмін на надання Україні стодоларової знижки на газ.

Верховна Рада ратифікувала ці угоди 27 квітня 2010 року.

Після окупації Криму Держдума РФ в односторонньому порядку розірвала ці угоди.

11 березня 2021 року на засіданні РНБО було прийнято рішення перевірити мотивацію депутатів, які голосували за "харківські угоди".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram