ГоловнаПолітика

Зеленський скоординував з Меркель зусилля задля встановлення миру на Донбасі (оновлено)

Продовження консультацій радників лідерів "нормандської четвірки" заплановано на 22 січня.

Зеленський скоординував з Меркель зусилля задля встановлення миру на Донбасі (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

Політики обговорили питання боротьби з коронавірусом і встановлення миру на Донбасі.

Про це глава української держави повідомив у твіттері.

"Радий поспілкуватися з Ангелою Меркель. Бажаю міцного здоров’я кожному громадянину Німеччини в часи пандемії COVID19", - написав він.

Зеленський підкреслив, що Німеччина завжди залишається для України надійним другом і партнером.

"Продовжуємо координувати наші зусилля задля встановлення миру на Донбасі", - додав президент України.

Оновлення. В Офісі президента повідомили, що Зеленський і Меркель підбили підсумки переговорів радників лідерів "нормандської четвірки" 12 січня. Наступні консультації в "нормандському форматі" заплановані на 22 січня.

"Обидві сторони визнали, що переговори радників лідерів "нормандської четвірки" 12 січня цього року в Берліні були непростими, але конструктивними. Україна і Німеччина очікують наступні консультації 22 січня", - повідомляє пресслужба глави української держави.

Зеленський поінформував Меркель про ситуацію на Донбасі, наголосивши, що режим припинення вогню, запроваджений 27 липня 2020 року, загалом дотримується, хоч і з труднощами і провокаціями. Він також повідомив про загибель під час обстрілу українського військовослужбовця на цьому тижні і пораненні бійця минулого.

"Зеленський акцентував увагу на тому, що, крім встановлення режиму припинення вогню, практично відсутній прогрес в інших аспектах мирного врегулювання, хоча Україна виконала всі домовленості, досягнуті на зустрічі лідерів "нормандської четвірки" в Парижі в грудні 2019 року", - йдеться в повідомленні.

Президент запросив Німеччину долучитися до міжнародної платформи з деокупації Криму, а також запросив Ангелу Меркель завітати до Києва з нагоди 30-ї річниці незалежності України.

Нагадаємо, 12 січня в Берліні відбулися переговори "нормандської четвірки" на рівні політичних радників.

Предметом зустрічі представників було обговорення реалізації підсумків паризького саміту 2019 року в частині політичного врегулювання конфлікту.

Україну на зустрічі представляв глава Офісу президента Андрій Єрмак. За інформацією джерел LB.ua, переговори тривали понад 5 годин. Представник України був зосереджений на питаннях безпеки.

5 січня повідомляли про телефонну розмову президента РФ і канцлерки Німеччини. За інформацією Кремля, Путін і Меркель обговорили мінські угоди та нормандський процес.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram