ГоловнаПолітика

Кулеба про вирок російському історику Дмитрієву: "Це війна з правдою про історію України у складі СРСР"

"Дмитрієв є жертвою прагнення Російської держави затоптати історичну пам’ять і тих, хто її береже".

Кулеба про вирок російському історику Дмитрієву: "Це війна з правдою про історію України у складі СРСР"
Фото: надано Дмитром Кулебою

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що 3,5 роки позбавлення волі в колонії російському історику Юрію Дмитрієву є "війною з правдою про історію України в складі СРСР".

Про це він написав у фейсбуці.

"Три з половиною роки Російська держава воювала із 64-річним істориком Юрієм Дмитрієвим. Сьогодні був оголошений вирок: 3,5 роки позбавлення волі в колонії. Це була б війна суто з правдою російської історії, але Юрій Дмитрієв досліджував сталінський Великий терор і відкрив світові страшну таємницю Сандармоху - урочища, в якому за наказом Сталіна протягом лише одного тижня восени 1937 року знищили тисячі політв’язнів. Серед них були сотні українців. Там скосили наших найкращих, українське Розстріляне відродження: Валер’яна Підмогильного, Миколу Куліша, Леся Курбаса, Антіна Крушельницького, Миколу Зерова, Валер'яна Поліщука, Мирослава Ірчана, Григорія Епіка та інших", - написав Кулеба.

Він наголосив, що цей вирок стосується і України, бо він - це "війна з правдою про історію України у складі СРСР".

"Дмитрієв є жертвою прагнення Російської держави затоптати історичну пам’ять і тих, хто її береже. Результат буде протилежним. Ще більше людей захочуть довідатися правду. І не лише про Дмитрієва, а й про те, що він знайшов у землі та в архівах", - зазначив Кулеба.

Нагадаємо, сьогодні в РФ засудили до 3,5 років колонії суворого режиму історика, керівника правозахисного центру "Меморіал" Дмитрієва, який досліджував сталінські репресії.

Дмитрієв із 1990-х років досліджував репресії в Карелії, в тому числі розшукував місця розстрілів і поховань. Найбільша його знахідка - Сандармох, урочище, де розстріляли 9 тис. в'язнів.

Після винесення виправдувального вироку Дмитрієв отримав премію Московської Гельсінської групи за внесок у захист прав людини і став фіналістом премії Бориса Нємцова. Справа Дмитрієва викликала великий резонанс, на підтримку вченого і правозахисника виступило багато артистів, письменників і музикантів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram