ГоловнаСвіт

​У Росії історика Дмитрієва, який досліджував сталінські репресії, засудили до 3,5 років колонії

Він вийде на волю в листопаді.

​У Росії історика Дмитрієва, який досліджував сталінські репресії, засудили до 3,5 років колонії
Юрий Дмитриев
Фото: colta.ru

Юрія Дмитрієва - російського історика, керівника правозахисного центру "Меморіал", який відкрив місце масових розстрілів в урочищі Сандармох - попередньо засудили до 3,5 років колонії суворого режиму.

Про це повідомляє "Новая газета".

За словами адвоката, Дмитрієва виправдали за статтями про виготовлення порнографії та про зберігання зброї, але визнали винним у насильницьких діях сексуального характеру щодо малолітньої прийомної дочки. Адвокат уточнив, що оскільки Дмитрієв уже провів у СІЗО понад три роки, то він вийде на волю в листопаді.

Дмітрієва затримали у грудні 2016 року через анонімне звернення до правоохоронців. Слідчі заявили, що 62-річний історик з 2008 до 2015 року начебто фотографував оголеною свою 11-річну прийомну доньку.

У правозахисній організації "Меморіал" пояснюють, що фото не оброблялися і не роздруковувалися, нікому їх не показували та не поширювали в інтернеті. На жодному знімку немає інших людей, предметів, імітації будь-якої дії. Самого Дмитрієва на кадрах немає. 

Історик провини не визнав. За його словами, фотографував він дитину для моніторингу її здоров'я і звітності перед органами опіки.

На початку 2018 року історика відпустили із СІЗО, а у квітні виправдали за звинуваченням у виготовленні порнографії та ненасильницьких розпусних діях. У червні слідство проти Дмитрієва відновили. Тоді допитали колишню прийомну доньку вченого, яку він узяв із дитячого будинку 2008 року, коли їй було три роки.

Дівчина начебто розповіла, що батько допомагав їй купатися, дивився, чи немає на тілі ударів, перевіряв її одяг. Слідчий кваліфікував це як "дії сексуального характеру".

27 червня 2018 року Дмитрієва вже затримали через начебто насильницькі дії сексуального характеру щодо особи до 14 років.

Нагадаємо, Дмитрієв із 1990-х років досліджував репресії в Карелії, в тому числі розшукував місця розстрілів і поховань. Найбільша його знахідка - Сандармох, урочище, де розстріляли 9 тис. в'язнів.

Після винесення виправдувального вироку Дмитрієв отримав премію Московської Гельсінської групи за внесок у захист прав людини і став фіналістом премії Бориса Нємцова. Справа Дмитрієва викликала великий резонанс, на підтримку вченого і правозахисника виступило багато артистів, письменників і музикантів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram