ГоловнаПолітика

Вакарчук вийшов із фракції "Голос"

Це дозволить партії виключити його з виборчого списку, що призведе до автоматичної втрати мандата.

Вакарчук вийшов із фракції "Голос"
Фото: пресс-служба партии 'Голос'

Народний депутат Святослав Вакарчук вийшов із фракції "Голос". Відповідне оголошення зачитав спікер Верховної Ради Дмитро Разумков на засіданні 19 червня.

На своїй сторінці у Facebook Вакарчук заявив, що оскільки Рада відмовилася звільняти його від депутатських повноважень, він змушений вийти з фракції, щоб потім його можна було виключити з виборчого списку на з'їзді партії. Це автоматично призведе до втрати депутатського мандата.

"Замість мене в парламент зайде наступний за списком кандидат у депутати. Це Аліна Свідерська, юристка, висококласна спеціалістка з енергетики", - заявив він.

Вакарчук підкреслив, що такий спосіб позбуття мандата є вимушеним і формальним.

"І мені шкода, що частина парламентаріїв залишила мені саме цей варіант", - додав він.

Нагадаємо, що 11 червня лідер партії "Голос" Вакарчук оголосив, що йде з парламенту. За інформацією джерел LB.ua, рішення обумовлене збігом низки факторів. Зокрема, в партії був конфлікт навколо відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Вакарчук відмовився підписувати проєкт постанови за відставку міністра. Але депутати називали це "робочим дискусіями". Сам Вакарчук у цей час перебував у Львові, з матір'ю.

Крім того, після обрання Кіри Рудик головою партії "Голос" Вакарчук, за словами депутатом, практично повністю відсторонився від участі в парламентському і партійному житті. "Він усіляко підкреслював, що є пересічним членом команди і це - новація. Але як ми бачимо, у такого підходу є і негативні наслідки".

Місце Вакарчука в парламенті займе Аліна Свідерська - юристка і правозахисниця, дружина колишнього міністра оборони Андрія Загороднюка.

У 2007 році на позачергових виборах у Верховну Раду Вакарчук був 15-м номером у списку "Нашої України - Народної самооборони", отримав депутатський мандат, але через рік добровільно склав повноваження.

На засіданні 18 червня Верховна Рада відмовилася достроково припинити повноваження депутата Святослава Вакарчука (партія "Голос").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram