ГоловнаПолітика

ВАКС з п'ятої спроби взявся до справи Розенблата-Полякова

Розгляд почнеться 17 червня.

ВАКС з п'ятої спроби взявся до справи Розенблата-Полякова
Максим Поляков и Борислав Розенблат
Фото: Lb.ua, Інформатор

Вищий антикорупційний суд 16 червня провів підготовче засідання в "бурштиновій" справі Розенблата-Полякова.

Про це йдеться на сайті суду.

На підготовчому засіданні прокурор вручив копії обвинувальних актів, а суд призначив наступне засідання на 17 червня.

Засідання вдалося провести з п'ятої спроби. Чотири рази суд був змушений відкладати підготовчий розгляд, тому що приходили не всі підозрювані.

Бурштинова справа, в якій фігурують два колишніх депутати Верховної Ради Борислав Розенблат і Максим Поляков, базується на одній з найгучніших операцій НАБУ.

У 2016 році в рамках розслідування нелегального видобутку бурштину на нардепа Борислава Розенблата вийшла агентка НАБУ "Катерина". Вона назвалася представником компанії "Фуджейра" з ОАЕ, яка нібито мала намір видобувати й експортувати бурштин з Житомирської області. Депутат мав за гроші допомогти агентці отримати ліцензію на користування надрами та разом з Максимом Поляковим внести законодавчі поправки до Митного і Податкового кодексів спеціально під "Фуджейру", в тому числі щоб компанія платила меншу ренту за видобуток бурштину.

Сума хабара, запропонованого депутатам, склала 300 тис. доларів.

У липні 2017 року, після оприлюднення цієї інформації, з Розенблата і Полякова зняли недоторканність. У жовтні 2018 року обвинувальний акт проти Розенблата, Полякова та ще чотирьох підозрюваних передали до суду.

Розенблат звинувачується в одержанні неправомірної вигоди за реалізацію права законодавчої ініціативи (ч. 4 ст. 368 КК України) та у зловживанні впливом (ч. 2 ст. 369-2 КК України). Полякову закидають ч.4 ст.368 КК України.

Ні Розенблат, ні Поляков більше не є народними депутатами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram