ГоловнаПолітика

Святослав Вакарчук знову йде з Верховної Ради

Уперше лідер "ОЕ" склав мандат у 2008 році.

Святослав Вакарчук знову йде з Верховної Ради
Фото: Макс Требухов

Лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук оголосить про відхід з парламенту. Відповідну заяву він зробить сьогодні, 11 червня, на брифінгу в Маріїнському парку. Про це LB.ua розповіли джерела в партії "Голос".

За словами джерел LB.ua, це рішення було обумовлено збігом низки факторів. Зокрема, в партії був конфлікт навколо відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Вакарчук відмовився підписувати проєкт постанови за відставку міністра. Але депутати називали це "робочими дискусіями". Сам Вакарчук у цей час перебував у Львові, з матір'ю.

Крім того, після обрання Кіри Рудик головою партії "Голос", Вакарчук, за словами депутатів, практично повністю відсторонився від участі в партійному житті. "Він усіляко підкреслював, що є звичайним членом команди і це - новація. Але, як ми бачимо, у такого підходу є і негативні наслідки".

У партії також пов'язують рішення Вакарчука з наближенням місцевих виборів: "частина наших вважають, що "Голосу" необхідне більш жорстке позиціювання і позиції Слави цьому перешкоджають".

Варто відзначити, оголошення для членів "Голосу" було зроблено сьогодні вранці, ще кілька днів тому про прийняте рішення знало лише найближче оточення Вакарчука.

У травні 2019 року Святослав Вакарчук створив партію "Голос" для участі в позачергових парламентських виборах. Основний партійний список формувався під час з'їзду, однак відразу в команду "Голосу" увійшли ексзаступниця міністра економіки Юлія Клименко, ексголова Transparency International Ярослав Юрчишин, доктор медичних наук Юрій Соколов, кіборг Андрій Шараскін (Богема), колишня в.о. голови Одеської ОДА Соломія Бобровська.

У березні 2020 року Кіра Рудик стала керівником партії "Голос".

У 2007 році на позачергових виборах до Верховної Ради Вакарчук був 15-м номером у списку "Нашої України - Народної самооборони", отримав депутатський мандат, але через рік добровільно склав повноваження.

У вересні 2018 року Вакарчук повідомив, що готовий "міняти країну", натякнувши про повернення в політику. Напередодні президентських виборів ці слова могли бути сприйняті як намір балотуватися, але в січні 2019 році Вакарчук оголосив, що не висуватиме свою кандидатуру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram