ГоловнаПолітика

Зеленський і Шмигаль відвідали Чорнобильську зону

Вони вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС та оглянули місця лісових пожеж.

Зеленський і Шмигаль відвідали Чорнобильську зону
Фото: www.president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Денис Шмигаль відвідали Чорнобильську зону, щоб вшанувати пам'ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Президент і прем'єр поклали квіти до пам'ятника Героям Чорнобиля, який розташований на Чорнобильській АЕС, поблизу енергоблоку, де стався вибух в 1986 році.

"У мене є друг. У 1986 році він був у Чорнобилі. Він прекрасно розумів, що відбувається, але залишався і робив свою роботу. Після евакуації ще пів року шукав свою сім'ю. Щороку я дзвоню йому в цей день, щоб сказати лише одне слово : «Спасибі!». Спасибі всім рятувальникам і вклоняюся тим, хто віддав життя за нашу безпеку", - написав прем'єр-міністр в своєму телеграм-каналі.

У неділю Зеленський також планує оглянути місця пожеж в Чорнобильській зоні і нагородити співробітників ДержНС, які брали участь в гасінні масштабних лісових пожеж у зоні відчуження, повідомили в Офісі президента.

Нагадаємо, катастрофа на ЧАЕС сталася в ніч на 26 квітня 1986 року. Реактор перегрівся і сталося два теплових вибухи, в результаті яких був зруйнований сам реактор і четвертий енергоблок ЧАЕС. У повітря потрапила велика кількість радіоактивних речовин. Спочатку вибух замовчувався, але після повідомлень з Швеції, де виявили радіоактивні частинки, принесені з східної частини СРСР, почалася екстрена евакуація жителів Київської області.

Навколо ЧАЕС створена 30-кілометрова зона відчуження. У липні 2019 на ЧАЕС ввели в експлуатацію новий саркофаг, який повинен прослужити мінімум 100 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram