ГоловнаПолітика

​Верланов: моє звільнення - нічим не обґрунтоване політичне рішення

Ексглава податкової написав заяву на Уманського в прокуратуру.

​Верланов: моє звільнення - нічим не обґрунтоване політичне рішення
Фото: Свобода слова Савика Шустера

Колишній голова Державної податкової служби Сергій Верланов вважає, що його звільнення, як і звільнення голови Митної служби Максима Нефьодова, було нічим не обґрунтованим "політичним рішенням".

Про це він заявив в ефірі "Свободи слова з Савіком Шустером", передає РБК-Україна.

"Я вважаю, що це є зміною курсу. Рішення політичне. Ці рішення не мають жодної підстави щодо ефективності", - сказав Верланов.

Колишній голова податкової досі не знає, хто саме ініціював його звільнення, а його самого навіть не запросили на засідання Кабміну.

"У мене немає інформації, хто ініціював подання, тому що нас не кликали [на засідання Кабміну]. Думаю, що ми піднімемо ці матеріали, вони будуть в пресі завтра-післязавтра", - додав звільнений глава податкової.

За його словами, також жодних консультацій щодо цього рішення з ним не проводилося.

"Міністр фінансів не проводив жодних консультацій зі мною як з головою Державної податкової служби, до речі ми брали участь в конкурсі і у нас п'ятирічний контракт, хоча законодавство було змінено, але суто по-людськи треба було поговорити з нами. Цього зроблено не було", - говорить Верланов.

Колишній глава податкової стверджує, що зміна курсу відбулася відразу після зустрічі президента Володимира Зеленського з представниками бізнесу в лютому.

До причин звільнення він також відносить виконання плану зі збирання податків вперше за вісім років, і те, що робота податкової може не подобатися політичним опонентам.

"Державна податкова служба вперше за вісім років в 2019 році виконала план, перші шість місяців 2019-го - було недовиконання, наступні шість місяців і останні чотири ми виконали і перевиконали план. Виконується вперше за чотири роки план за акцизами, за горілчаними виробами. Я думаю, що це все не подобається нашим політичним опонентам", - повідомив Верланов.

Крім того, Верланов повідомив, що 24 квітня подав до Офісу генпрокурора заяву з проханням зареєструвати кримінальне провадження за фактом неправдивого повідомлення про злочин ексміністром фінансів Ігорем Уманським.

"Вчора я подав заяву в Офіс генерального прокурора за заявами Ігоря Уманського щодо неправдивого повідомлення про злочин. Я думаю, що якраз за 6 місяців ми поставимо в цій ситуації крапку", - сказав він.

Нагадаємо, що Верланов виграв конкурс на заміщення посади голови податкової навесні 2019 року. До цього він працював заступником міністра фінансів, обіймав посаду партнера в юридичній фірмі Sayenko Kharenko, був співголовою юридичного правового комітету Американської торгової палати в Україні, юристом в PwC.

24 квітня 2020 року Кабінет Міністрів звільнив Верланова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram