ГоловнаПолітика

Воронченка, Турчинова і Порошенка хочуть звинуватити в державній зраді, - "Євросолідарність"

Їх можуть звинуватити в дачі команди на прохід наших військових через Керченську протоку.

Воронченка, Турчинова і Порошенка хочуть звинуватити в державній зраді, - "Євросолідарність"
Захваченные украинские катер «Бердянск» и буксир «Яны Капу» в порту в Керчи
Фото: EPA/UPG

Командувач Військово-морських сил України адмірал Ігор Воронченко, колишній секретар Ради нацбезпеки й оборони Олександр Турчинов і п'ятий президент України Петро Порошенко можуть отримати звинувачення в державній зраді у зв'язку з дачею команди на проходження українських військових через Керченську протоку.

Про це заявила народний депутат з фракції "Європейська солідарність" Вікторія Сюмар у фейсбуці.

"Державну зраду хочуть «пришити» адміралу Воронченку, Олександру Турчинову, Петру Порошенку. Вдумайтеся: за прохід українських суден в українських територіальних водах. Кому це вигідно? Очевидно, - Москві. А ще - владі, яка боїться тих, хто зміг тоді, у важкі часи. Тому що ці не можуть у принципі. І тому бояться тих, хто може. І тих, хто їм точно не по зубах", - написала Сюмар.

Раніше депутат Ради VIII скликання Олег Ляшко також заявив, що, за його інформацією, Офіс генерального прокурора найближчим часом збирається звинуватити в державній зраді Воронченка, Турчинова і Порошенка.

"Їх звинувачують у дачі команди на прохід наших військових через Керченську протоку. З цього приводу заявляю: ніхто з тих, хто сьогодні керує Україною, не зробив мільйонної частки для її порятунку, як Воронченко, Турчинов чи навіть мій політичний опонент Порошенко. Фальсифікація кримінальних справ проти тих, хто зупинив російську агресію, проти всіх нас - це виконання нинішньою владою завдання Кремля з дискредитації Майдану і нашої визвольної боротьби. Попереджаю антимайданівську владу: жоден карантин або вірус не зупинить нас, щоб винести вас до бісової матері!", - заявив Ляшко у відеозверненні у фейсбуці.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів окупованого Криму обстріляли і захопили три кораблі ВМС України: катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", що прямували з Одеси до Маріуполя, а також їхні екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені. Росія обстріл і захоплення українських кораблів визнала.

18 листопада 2019 року, після 358 днів незаконного захоплення, катери і буксир були передані Україні в нейтральних водах, відповідно до рішення Міжнародного трибуналу з морського права. 20 листопада вони прибули на базу в Очаків. При цьому судна прийшли не своїм ходом, а за допомогою буксирів, у практично знищеному стані. До цього часу їх не відновлювали у зв'язку зі слідчими діями та проведенням балістичної експертизи. Під час огляду також з'ясувалося, що росіяни зняли все радіоустаткування, а також навіть унітази, кухонні плити, плафони і розетки.

Раніше командувач ВМС ЗСУ Воронченко заявив, що РФ не хоче повертати кораблі, оскільки вони є доказом агресії. "Ну ви уявляєте, якщо вони нам віддадуть катер "Бердянськ" з простреленою рубкою, що буде?", - пояснив він.

Українські моряки повернулися додому 7 вересня 2019 року під час обміну полоненими у форматі 35 на 35.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram