ГоловнаПолітика

Префект повинен бути швидким зв'язковим між державою і громадами, - Денис Шмигаль

"Не важлива назва - перфект, або урядник, або якось ще".

У разі введення інституту префектів, вони повинні виконувати роль зв'язкових між Києвом і регіонами, в яких вони будуть представниками центральної влади.

Про це заявив віцепрем'єр-міністр - міністр розвитку громад і територій Денис Шмигаль в п'ятницю, 28 лютого, в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" на телеканалі "Україна".

"Україна - дуже велика. У нас за перспективними планами треба створити 1400 громад. 1000 вже створено. Коли ви питаєте, хто такий префект і для чого його призначати - це представник центральної влади в регіоні. Він повинен бути швидким зв'язковим між Києвом і регіонами, в яких він є представником. Для того, щоб реакція влади на різні події була швидша", - заявив віцепрем'єр.

Шмигаль також заявив, що поряд з сильним самоврядуванням, має бути і сильна держава, яка буде акцентувати увагу на інтересах людей.

"Не важлива назва - перфект, або урядник, або якось ще. Це паралель, яка повинна бути поруч з місцевим самоврядуванням. Ми хочемо сильне місцеве самоврядування, але нам потрібно і сильну державу. Адже ми не хочемо коронавірусу, не хочемо неконтрольованих наслідків стихійних лих і надзвичайних ситуацій. Ніхто не говорить про те, що повноваження повинні бути загальними. Повинно бути чітке розділення, ось місцеве самоврядування, ось держава. І це повинні бути механізми, які працюють для людей", - заявив Шмигаль.

Нагадаємо, що 16 січня Президент України Володимир Зеленський відкликав законопроєкт про децентралізацію для доопрацювання з урахуванням громадської та експертної думки. Зокрема, мова йшла про необхідність широкого обговорення інституту префектів. 25 лютого Міністерство розвитку громад і територій спільно з Комітетом Верховної Ради з питань організації державної влади і місцевого самоврядування започаткували громадські обговорення в Києві і регіонах щодо подальшої реформи децентралізації. Регіональні обговорення будуть проходити протягом 2 тижнів і до 15 березня мають закінчитися підсумковим форумом в Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram