ГоловнаПолітика

NYT: справа проти Порошенка політично вмотивована

NYT: справа проти Порошенка політично вмотивована
Фото: eurosolidarity.org

Кримінальні провадження проти п'ятого президента України, лідера опозиції Петра Порошенка - мають ознаки політично вмотивованої помсти Володимира Зеленського, який таким чином наслідує приклад Віктора Януковича. Про це йдеться в статті The New York Times, передає РБК-Україна.

На думку автора публікації, нинішня влада в Україні загрожує арештом колишнього президента Порошенка, який очолює опозиційну фракцію в парламенті.

"Усе більше хор критиків, включаючи Європейський Союз, розцінюють це як політично вмотивовану помсту", - пише видання.

У статті проводиться аналогія з політичними переслідуваннями, які влаштував Віктор Янукович після перемоги на президентських виборах, посадивши свою опонентку та інших опозиціонерів.

Автор статті зазначає, що Порошенко - це не просто колишній президент, а й політичний суперник президента Володимира Зеленського, який виграв вибори минулої весни, декларуючи антикорупційну програму із зобов'язаннями припинити політично вмотивовані переслідування.

Але з моменту, коли Зеленський став президентом, слідчі порушили проти Порошенка 16 різних кримінальних справ, в яких він має статус свідка.

Видання також нагадує про те, що в свідченнях під присягою заступник держсекретаря США Джордж Кент розповів про зустріч представників команди Зеленського, зокрема Андрія Єрмака з американськими чиновниками, під час якої спецпредставник Курт Волкер застеріг їх від політичних переслідувань президента Порошенка, "які не є розумним шляхом для країни".

Однак після цієї розмови тиск на Порошенка став ще більш відвертим, а Андрій Єрмак згодом очолив Офіс президента Зеленського, пише видання.

Одна зі справ, яку інкримінують Порошенку - це справа про Мінські угоди, відзначає видання, і стосується переговорів Порошенка за посередництва Німеччини і Франції щодо угоди про мирне врегулювання з Росією в 2015 році. Незрозуміло, як будь-який український лідер міг би досягти більш вигідної угоди в той час, тоді як російські та сепаратистські сили оточили тисячі українських солдат на сході України, резюмує автор статті.

"Хіба влада не розуміє, що такі дії шкодять не мені - тому що мене підтримують люди - а дискредитують країну загалом та правову систему зокрема?" - зазначає Петро Порошенко.

Видання також повідомило, що Офіс президента Зеленського в своєму коментарі заперечував будь-яку причетність до розслідування, яке зараз ведеться щодо Порошенка. "Офіс президента не має ніякого впливу на правоохоронні та судові системи", - йдеться в повідомленні.

Але навіть критики перебування на посаді президента Порошенка відзначають, що в цих справах очевидна чітка упередженість. Видання наводить думку адвоката сімей Небесної Сотні, правозахисниці Марини Ліліченко. "Я не підтримую жодної зі сторін в цій справі, але все свідчить про те, що вона політична".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram