ГоловнаПолітика

У МВФ заявили про суттєвий прогрес у переговорах з Україною

Дискусії продовжаться найближчими днями.

У МВФ заявили про суттєвий прогрес у переговорах з Україною
Фото: publika.md

Експерти Міжнародного валютного фонду під час візиту в Україну досягли суттєвого прогресу. Про це йдеться в заяві постійного представника МВФ в Україні Йоста Люнгмана, передає Укрінформ.

"Команда експертів МВФ, яка відвідала Київ, досягла істотного прогресу в обговоренні законодавчих ініціатив, спрямованих на підтримку зростання і забезпечення стабільності", - йдеться в заяві.

Зазначається, що дискусії продовжаться найближчими днями.

Експерти МВФ прибули в Україну 20 лютого. Метою приїзду делегації є технічні обговорення політики економічного зростання. Термін перебування експертів на території України не повідомлявся.

Нагадаємо, Україна ще на початку грудня 2019 року попередньо домовилася з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми розширеного фінансування на $5,5 млрд. Остаточне рішення має ухвалити рада директорів Фонду після виконання Києвом останніх попередніх заходів, зокрема прийняття низки законів Верховною Радою.

Одним з них є законопроєкт №2571 про окремі питання функціонування банківської системи, який повинен усунути виниклі під час очищення банківської системи законодавчі прогалини і виключити повернення Приватбанку колишнім власникам.

Передбачалося, що попередні заходи будуть виконані в січні-на початку лютого, що дозволить винести українське питання на раду директорів МВФ у лютому. Однак Рада тільки почала розглядати в другому читанні законопроєкт про ринок землі, що може розтягнутися на кілька тижнів або місяців.

Законопроєкт про банки депутати ще навіть не розпочали розглядати.

Поточна програма співпраці між Україною та МВФ в рамках механізму stand-by була затверджена 18 грудня 2018 року і завершується 17 лютого цього року. Її обсяг - 2,8 млрд спеціальних прав запозичення, або близько $3,9 млрд.Перший транш розміром близько $1,4 млрд був наданий відразу, потім планувалися ще два транші за підсумками піврічних переглядів. Однак у зв'язку зі зміною президента і уряду країни після виборів було вирішено почати розроблення нової програми співпраці. В результаті в 2019 році фінансування з боку Фонду було відсутнє, тоді як Київ заплатив майже 1,4 млрд СПЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram