ГоловнаПолітика

Міноборони хоче прискорити розподіл посади головнокомандувача і начальника Генштабу

Усе готово, "потрібно лише змінити дату".

Міноборони хоче прискорити розподіл посади головнокомандувача і начальника Генштабу
Фото: Lb.ua

Міністерство оборони готове достроково розділити посади головнокомандувача Збройних сил і начальника Генерального штабу.

Про це в інтерв'ю LB.ua сказав міністр Андрій Загороднюк.

У законі про національну безпеку прописано, що повноваження розділять із 2021 року. Міністр заявив, що до цього вже все готово, тому він розраховує на внесення Верховною Радою цієї дати.

"Найближчим часом ми внесемо зміни в закон «Про національну безпеку». Пересунемо дату набуття чинності розподілу посади начальника Генштабу і головнокомандувача. Це дозволить нам перейти на J-структуру за стандартами НАТО і реформувати Генштаб... Датою набуття чинності цього розподілу стоїть 1 січня 2021 року. А ми фактично можемо зробити це на рік швидше", - сказав Загороднюк.

За його словами, до цього все готово, "потрібно лише змінити дату".

"Для нас критично здійснити цей розподіл, оскільки від цього залежить подальший перехід на стандарти НАТО", - сказав міністр.

Нагадаємо, що закон про національну безпеку ухвалили влітку 2018 року. Серед іншого він передбачає розмежування посад начальника Генерального штабу і головнокомандувача ЗСУ.

Начальник Генштабу буде підпорядковуватися головнокомандувачеві. Також головнокомандувачу буде підпорядковуватися командувач Об'єднаних сил.

Головнокомандувач буде найвищим військовим посадовцем у ЗСУ, його буде призначати на посаду та звільняти президент України.

Зараз посаду головнокомандувача ЗСУ і начальника Генштабу займає Руслан Хомчак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram