ГоловнаПолітика

РНБО затвердила держоборонзамовлення до 2022 року і прийняла стратегію нацбезпеки

Нова стратегія ґрунтується на стримуванні збройної агресії проти України, стійкості та взаємодії з іноземними партнерами.

РНБО затвердила держоборонзамовлення до 2022 року і прийняла стратегію нацбезпеки
Фото: president.gov.ua

Рада безпеки і оборони України 18 лютого затвердила оборонне державне замовлення на 2020-2022 роки. Про це на брифінгу повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

"Держоборонзамовлення підвищено порівняно з минулим роком на 16%, і сума, яку ми розраховуємо витратити, - більш ніж $1 млрд", - заявив він.

Данілов підкреслив, що інформація про припинення українських ракетних програм у новому оборонному замовленні не відповідає дійсності.

"Ми чітко розуміємо, що наш ракетний щит повинен бути міцним, і все, що стосується ракетних програм - вони будуть фінансуватися відповідно до прийнятих нормативно-правових актів", - пояснив він, відзначивши, що ракетні замовлення "обов'язково будуть".

Подробиці затвердженого замовлення секретар РНБО обіцяв оприлюднити найближчим часом.

Окрім цього, Данілов повідомив про прийняття стратегії національної безпеки. Вона носить назву "Безпека людини - безпека країни", повідомили у пресслужбі Офісу президента України

"Уперше в центрі уваги документа - людина, її життя, здоров'я, честь, гідність, недоторканність і безпека", - повідомив Данілов.

За його словами, стратегія передбачає, що найвищий пріоритет держави і її головне завдання полягає у встановленні миру як запоруки розвитку країни. Однак це не повинно відбуватися ціною втрати суверенітету і територій.

Стратегія ґрунтується на трьох основних пунктах державної політики в сфері нацбезпеки:

- стримуванні (розвиток оборонних можливостей і спроможностей безпеки для того, щоб зробити збройну агресію проти України неможливою);

- стійкості (здатність суспільства і держави швидко адаптуватися до змін середовища безпеки і дотримуватися сталого функціонування, в тому числі і шляхом мінімізації зовнішніх вразливостей);

- взаємодії (розвиток стратегічних відносин з ключовими іноземними партнерами, насамперед з НАТО, ЄС і США).

Також Данілов повідомив, що пріоритетами національних інтересів визначені: відстоювання незалежності і державного суверенітету; відновлення територіальної цілісності в рамках міжнародно визнаних кордонів України; суспільний розвиток, перш за все людського капіталу; захист прав, свобод і законних інтересів українців; європейська та євроатлантична інтеграція.

"Кінцевою метою реалізації стратегії є утвердження вільної, заможної, безпечної країни, в якій панує право, де кожен може реалізувати себе, де люди дихають чистим повітрям, п'ють чисту воду, і з якою пов'язана доля їхніх дітей і онуків", - заявив секретар РНБО.

Нагадаємо, сьогодні РНБО збиралася на засідання, на якому обговорювали ранкову атаку окупаційних сил у Луганській області. Вранці 18 лютого в Луганській області почалися активні бойові дії в районі населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, хутір Вільний. За офіційними даними, бойовики несподівано перейшли до активних наступальних дій і зробили спробу просування через лінію розмежування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram