ГоловнаПолітика

У ПАРЄ мають намір оскаржити повноваження російської делегації

Це буде перше питання порядку денного зимової сесії ПАРЄ.

У ПАРЄ мають намір оскаржити повноваження російської делегації
Фото: unian.net

У Парламентській асамблеї Ради Європи в понеділок мають намір ініціювати оскарження повноважень російської делегації. Про це в кулуарах ПАРЄ розповів нардеп Олексій Гончаренко, передає "Укрінформ".

Гончаренко зазначив, що відповідна процедура здійснюється вставанням депутатів під час голосування за підтвердження повноважень національних делегацій. Це буде першим питанням порядку денного зимової сесії ПАРЄ, яка стартує сьогодні, 27 січня.

«Встаємо. Нам потрібно отримати підтримку 10 і 30 делегатів», - сказав Гончаренко.

Він додав, що оскаржити повноваження можна на двох підставах: процедурних - це питання порушить делегація Латвії; і змістовних - їх порушить делегація Грузії, яка зараз головує в Комітеті міністрів Ради Європи.

Отже, щоб порушити питання про оскарження повноважень російської делегації на цих двох підставах, необхідна, відповідно, підтримка 10 і 30 делегатів, які повинні встати під час розгляду цього питання.

«У процедурних підставах нашим головним аргументом є той факт, що в складі російської делегації є депутати, занесені в «чорний список» ЄС (перебувають під персональними санкціями). У такому списку є Калашников, Слуцький... І Венеціанська комісія роз'яснила, що це є підставою», - додав представник української делегації.

За умови підтримки цього питання в сесійній залі повноваження делегації РФ у понеділок автоматично підтверджені не будуть. Отже, це питання передадуть для розгляду в процедурний і моніторинговий комітети ПАРЄ, які матимуть 48 годин, тобто до середи, для його розгляду.

Нагадаємо, зимова сесія ПАРЄ буде проходити 27-31 січня.

Українська делегація проігнорувала осінню сесію ПАРЄ 2019 року на знак протесту проти повернення Росії права голосу, але 2020 року продовжить роботу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram