ГоловнаПолітика

У Конгресі США підозрюють, що компанію Ахметова незаконно вивели з-під санкцій, - Схеми

Йдеться про компанію Pocahontas coal company LLC, яка видобуває вугілля в США.

У Конгресі США підозрюють, що компанію Ахметова незаконно вивели з-під санкцій, - Схеми
Фото: EPA/UPG

Комітет з питань освіти і праці Палати представників Конгресу США з вересня 2018 року вивчає деталі угоди, укладеної між вугільною компанією українського олігарха Ріната Ахметова Pocahontas coal company LLC і управлінням з охорони праці в гірничовидобувній промисловості Міністерства праці США.

Про це йдеться в розслідуванні програми "Схеми: корупція в деталях".

Американська влада почала вивчати питання після того, як управління скасувало статус "систематичний порушник" для шахти Affinity Mine у США, на якій видобуває вугілля компанія Ахметова.

2013 року на цій шахті протягом двох тижнів загинуло двоє шахтарів. Тоді управління охорони праці встановило, що компанія українського олігарха систематично порушує обов'язкові стандарти безпеки праці і присвоїло статус порушника - Pattern of Violations (POV) - на п'ять років.

"Через це шахта потрапила під посилений контроль регулятора. І якщо протягом трьох місяців після присвоєння такого статусу управління фіксує на цій шахті будь-які нові порушення, то має право видати наказ про виведення шахтарів і, відповідно, зупинку видобутку вугілля. А це вже серйозні фінансові втрати для власника шахти", - йдеться в розслідуванні.

Компанія через суд намагалася скасувати цей статус, але безуспішно, оскільки регулятор фіксував нові порушення, яких за 5 років нарахували 265.

Незважаючи на це, регулятор пішов на поступки і влітку 2018 року управління охорони праці уклало з Pocahontas coal company LLC мирову угоду і скасувало проблемний статус.

Тоді ж зазначений комітет звернувся в управління праці з проханням надати докладну інформацію про зустріч із представниками вугільної компанії Ріната Ахметова.

У листі до управління комітет Конгресу висловив сумніви в законності угоди з компанією українського олігарха і попросив вказати точну дату повної перевірки шахти, під час якої керівництво не виявило жодного порушення. Адже тільки в такому разі управління мало право скасувати проблемний статус.

Розслідування комітету Конгресу стосовно компанії триває вже понад рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram