ГоловнаПолітика

Російське МЗС заявило, що Україна "йде шляхом насильницької українізації"

У відомстві прокоментували ухвалений Радою закон про середню освіту.

Російське МЗС заявило, що Україна "йде шляхом насильницької українізації"
Фото: facebook.com/Олександр Васюк

МЗС РФ вважає, що ухваливши "Закон про загальну та середню освіту", Україна йде шляхом "насильницької українізації". Про це йдеться в повідомленні російського зовнішньополітичного відомства.

"Незважаючи на рекомендації Венеціанської комісії Ради Європи "забезпечити необхідний баланс" у мовній сфері і обіцянки київської влади їх виконати, на ділі нічого не змінилося - російська мова в Україні продовжує зазнавати подвійної дискримінації", - йдеться в повідомленні.

У відомстві заявили, що під час підготовки закону українська влада нібито не провела консультації з представниками національностей, які проживають на території України.

"Так, офіційний Київ продовжує йти шляхом насильницької українізації, асиміляції неукраїномовного населення, порушуючи Конституцію країни і зобов'язання у сфері захисту прав людини і національних меншин", - зазначено в заяві російського МЗС.

Нагадаємо, 16 січня 2020 року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про середню освіту". "За" проголосували 327 народних депутатів.

Закон передбачає три мовні моделі для національних меншин:

  • корінні народи можуть навчатися рідною мовою всі 12 класів за умови ґрунтовного викладання української мови;
  • для шкіл з навчанням мовами Євросоюзу в перших класах може використовуватися тільки рідна мова, але з 5 класу не менш ніж 20% предметів повинні викладатися українською мовою з щорічним підвищенням до 40% в 9 класі і 60% у старшій школі;
  • для шкіл з іншими мовами навчання в перших класах може використовуватися тільки рідна мова, але з 5 класу не менш ніж 80% предметів повинні перейти на українську мову.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram