ГоловнаПолітика

Іран не передає "чорні скриньки" Україні, - заступник генпрокурора

Іран повинен був відправити в Україну бортові самописці до 15 січня включно.

Іран не передає "чорні скриньки" Україні, - заступник генпрокурора
Виктор Трепак
Фото: 24tv.ua

Іран не передає "чорні скриньки" Україні. Без них установити всі причини трагедії буде неможливо. Про це на засіданні Комітету ВР з питань національної оборони, безпеки і розвідки заявив заступник генпрокурора Віктор Трепак, передає кореспондент LB.ua. 

"Хто причетний (прим.: до трагедії українського літака в Ірані) і що нам відомо? Без аналізу "чорних скриньок", без доступу нашої сторони до матеріалів справи, до місця подій встановити всі причини буде неможливо... Тому в рамках міжнародного права українська сторона вже звернулася до Ірану щодо допуску українських слідчих ... Ключове питання. Поки що відповіді про допуск нашої сторони не отримали", - заявив він.

З його словами, на цей момент уже ідентифіковано 4 тіла загиблих українців. Процес триває і повинен закінчитися 19 січня.

"Також ми будемо ініціювати створення міжнародної групи для участі в загальному розслідуванні спільно з нашими іноземними партнерами", - додав Трепак.

Своєю чергою, Поліна Чиж з департаменту ГПУ з питань зовнішніх зв'язків повідомила, що, за попередньою домовленістю, Іран повинен був відправити в Україну "чорні скриньки" до 15 січня включно для їх розшифровування в українській лабораторії.

"Однак станом на сьогодні іранська сторона "чорні скриньки" не передає. Відтак українська сторона повторно надіслала звернення до Ірану про передачу "чорних скриньок" і про допуск".

За словами Чиж, з'явилася інформація про те, що Іран має намір передати "чорні скриньки" Франції. Однак у відповідь на запит української сторони Франція цей факт не підтверджує.

Нагадаємо, літак регулярного рейсу Тегеран - Київ авіакомпанії МАУ розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб з семи країн, у тому числі 11 українців (дев'ять членів екіпажу і дві пасажирки).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, сприйнявши його за крилату ракету. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпусу вартових Ісламської революції.

10 січня міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна отримала доступ до "чорних скриньок" літака МАУ, який зазнав катастрофи. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram