ГоловнаПолітика

Порошенко поклав провину за дефіцит бюджету на Зеленського

"Постраждають усі сфери соціально-економічного життя країни".

Порошенко поклав провину за дефіцит бюджету на Зеленського
Фото: eurosolidarity.org

За провальну бюджетну політику відповідальний особисто президент Володимир Зеленський як людина, в руках якої сконцентровано всі важелі влади. Про це заявив експрезидент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в ефірі телеканалу «Україна».

«Дуже ганебна практика, яка була притаманна Януковичу і Азарову, коли намагалися кивати на «попередників». За п’ять років мого президенства жодного разу я не дозволив собі використовувати цей прийом, незважаючи на те, що ми прийняли країну в жахливому стані і це був один із найважчих у сучасній історії України періодів», – сказав він.

П’ятий Президент України наголосив, що в першому півріччі його каденції бюджет мав значний профіцит і не було загрози формування такого значного дефіциту.

«Перші два квартали, коли ще була моя каденція, зростання економіки України перевищувало 4%. Це дуже непогані показники. За підсумками завершення моєї каденції лише на казначейському рахунку було близько 30 мільярдів гривень і у валюті було ще також понад 30 мільярдів гривень. Це профіцит бюджету на 20 мільярдів гривень за підсумками першого півріччя. Економіка розвивалася, гроші надходили», – зазначив політик.

«Зараз ми маємо різкі загрози для грошей на казначейському рахунку. Ми маємо недонадходження по митниці на суму майже 39 мільярдів. Це і є так звана митна реформа? Я переконаний, що ми недоотримаємо по приватизації, ми недоотримаємо по тютюновому скандалу, коли за корупційними оборудками одного із членів «Слуги народу» фактично зупинилося виробництво тютюнових підприємств, а це недорахування в бюджет понад десятка мільярдів гривень», – роз’яснив Порошенко.

Він підкреслив, що відповідальність за економічну ситуацію в країні несе персонально президент Зеленський, адже він фактично повністю контролює дії уряду і більшості у Верховній Раді. 

«Не треба висувати претензії до прем’єр-міністра чи уряду, вони є технократичними. Не треба висувати претензії до парламенту – вони в турборежимі виконують волю президента. У цих поточних умовах структури влади великі права має президент, який формує одноосібно уряд і парламентські законопроєкти, але і відповідальність за реальні катастрофічні явища в економіці несе президент», – сказав лідер «Європейської Солідарності».

Порошенко роз’яснив, що внаслідок значного дефіциту бюджету постраждають усі сфери соціально-економічного життя країни, навіть надважлива у воюючій країні сфера – армія та оборонні замовлення.

«Які будуть наслідки цього? Перша позиція – це недофінансування місцевого самоврядування, руйнація системи децентралізації. Друга позиція – недофінансування соціальних і культурних видатків, в тому числі субсидій, позиція фінансування оборони. Недофінансовується державне оборонне замовлення, армія. Зараз необхідно дивитися – хто за це відповідає і кому це вигідно», – підкреслив Петро Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram