ГоловнаПолітика

Кабмін оскаржив рішення суду щодо Зіньківської нафтогазової площі

Суд першої інстанції скасував пункт, яким дозволяється участь у конкурсі спеціально створених юридичних осіб з наданням гарантій від материнських компаній.

Кабмін оскаржив рішення суду щодо Зіньківської нафтогазової площі
Фото: profinance.kz

У понеділок, 9 грудня, Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення, винесене Окружним адмінсудом Києва, і задовольнив скарги органів виконавчої влади в справі щодо оскарження умов конкурсу на укладення угоди про розподіл продукції (УРП) вуглеводнів, які видобуватимуться на Зіньківській нафтогазовій площі.

Про це повідомляють "Українські новини".

Апеляції подавали Кабінет Міністрів і Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища, а також переможці конкурсу.

Судом першої інстанції було скасовано пункт конкурсних умов, яким дозволяється участь в конкурсі спеціально створених юридичних осіб (SPE), з обов'язковим наданням гарантій виконання умов УРП від материнських компаній. Через це виникав небезпечний прецедент, який міг дозволити переглянути рішення про переможців на інших восьми ділянках в рамках конкурсу СРП, що ставило під загрозу конкурси СРП в Україні, які відбувся, діючі і майбутні. Позов до суду до Кабміну і Міністерству енергетики і навколишнього середовища подавала компанія "Укрнафтобуріння".

Як відзначають експерти, виходити на конкурси СРП із спеціально створеної для проєкту компанією (SPE) - це загальноприйнята міжнародна нафтогазова практика. Заборона в Україні на подібну практику відлякає міжнародних інвесторів.

Варто відзначити, що з SPE в конкурсі УРП брали участь більшість компаній: "Західнадрасервіс" - ТОВ "Велл КО", Sigma Bleyzer і Aspect Energy - Ukrainian Energy LLC, Vermilion Ukraine Exploration BV, ТОВ "ГеоАльянс Партнерство" - Geo Alliance Partnership BV, а також ДТЕК в особі Oil & Gas Overseas Trading BV і "Нефтегазексплуатація". SPE в Україні раніше створювали найбільші міжнародні компанії, такі як Shell, Exxon Mobil, Nafta.

Нагадаємо, 1 липня Міжвідомча комісія з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції затвердила переможців конкурсу на розробку 9 нафтогазоносних площ. Переможцями наймасштабнішого в історії України конкурсу залучення інвесторів на підставі УРП було обрано 7 заявок: "Укргазвидобування" - з двох лотів самостійно (Бузовська, Берестянська) і ще з двох в партнерстві з канадською Vermilion Energy (Балаклійська, Іванківська), ТОВ "Юкрейн Енерджі", за якою стоїть американська Aspect Energy (Варвинська), "Укрнафтобуріння" (Русанівська), Geo Alliance (Софіївська), ТОВ "Велл Ко" нафтодобувача "Західнадрасервіс" (Угнівська), "Ойл енд гез оверсіз тредінг Бі.Ві." і ТОВ "Нафтогазексплуатація", що входять до ДТЕК, (Зіньківська).

Роман Опімах, який у той час займав пост виконавчого директора Асоціації газодобувних компаній України (зараз голова Держгеонадр), повідомляв, що з моменту укладення угоди з урядом нафтогазові компанії будуть зобов'язані протягом 5 років інвестувати понад 430 млн доларів у проведення сейсмічних робіт (зокрема 3D на площі 3700 кв. км) і пробурити 39 розвідувальних свердловин, паралельно працюючи над відновленням законсервованих об'єктів для якнайшвидшого отримання газу. Уряд, ділові кола та міжнародне співтовариство оцінили конкурс, що відбувся, як конкурентний і прозорий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram