ГоловнаПолітика

Гройсман вирішив не заважати звільненню Кличка

"Так чи інакше, він складе повноваження перед президентом".

Гройсман вирішив не заважати звільненню Кличка
Фото: Радио НВ

Кабінет Міністрів розгляне питання відставки голови Київської міськадміністрації Віталія Кличка на найближчому засіданні.

Про це сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман в ефірі "Радіо НВ".

Він повідомив, що вранці 24 липня в уряд надійшло подання з Офісу президента з проханням погодити звільнення Кличка.

"Як прем'єр-міністр я внесу це питання на найближче засідання Кабінету Міністрів. Усі попередні рішення такого характеру були підтримані урядом. Я підкреслюю: це повноваження президента. Я не заважав попередньому президенту призначати голів адміністрацій і не буду заважати президенту чинному", - сказав він .

Гройсман додав, що вважає відставку Кличка обов'язковою згідно із законодавством.

"Усі голови обласних державних адміністрацій складають повноваження перед новообраним президентом. Тож так чи інакше, він складе повноваження перед президентом. Далі питання призначення. Призначить президент Кличка чи не призначить, я не можу сказати", - сказав він.

Нагадаємо, що реальну виконавчу владу в Києві має голова КМДА, якого призначає президент, тоді як обраний мер займається міськрадою і виконує представницькі функції.

2003 року Конституційний Суд вирішив, що Київська міськадміністрація паралельно виконує функції виконавчого органу Київради та місцевого органу виконавчої влади, тому її має очолювати лише особа, яка була обрана київським міським головою.

Однак коли президентом став Віктор Янукович, підконтрольна "регіоналам" парламентська більшість проголосувала за надання йому права призначати головою КМДА будь-кого на свій розсуд, а не ту людину, за яку голосували кияни. У результаті цього в листопаді 2010 року тодішнього мера Леоніда Черновецького на посаді голови міськадміністрації змінив Олександр Попов, а Партія регіонів отримала реальну владу в місті.

У травні 2014 мером Києва обрали Віталія Кличка, і новий президент Петро Порошенко, заступивши на посаду. відразу призначив його головою КМДА. Це було частиною знаменитих віденських угод між Порошенком і Кличком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram