ГоловнаПолітика

Зеленський заслухав доповідь правоохоронців про перебіг розслідування вбивства Павла Шеремета

Президент заявив, що впевнений у тому, що винуватих буде встановлено.

Зеленський заслухав доповідь правоохоронців про перебіг розслідування вбивства Павла Шеремета
Фото: Макс Требухов

Голова Національної поліції Сергій Князєв у закритому режимі доповів президентові Володимиру Зеленському про перебіг розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета.

Про це повідомляють "Українські Новини".

"Я делегований на розголошення даних досудового розслідування президенту і міністру внутрішніх справ. Я готовий вам доповісти особисто в закритому форматі, але для цього треба підписати кілька формальних протоколів. Це інформація з обмеженим доступом", - сказав Князєв.

Перед цим він у присутності журналістів презентував 15-хвилинну доповідь про перебіг розслідування.

"На цей час Національна поліція має низку перспективних напрямків роботи щодо розкриття вбивства Павла Шеремета", - зазначив Князєв.

За його словами, поліція перевіряє зв'язок убивства Шеремета та написання ним книги про російсько-грузинську війну 2008 року. Це пов'язано з тим, що в 2016 році в Україні було викрито мережу російських кілерів, які отримали замовлення на вбивство українських військових, причетних до цього конфлікту. Також перевіряється зв'язок убивства Шеремета і вбивства його друга, російського політика Бориса Нємцова.

Також досліджується той факт, що напередодні вбивства Шеремет планував відкрити фонд підтримки ЗМІ в Україні й опікувався фінансовою частиною цього питання.

Князєв повідомив, що за результатами проведених експертиз встановлено непричетність до вбивства Шеремета мешканки Донецька Юлії Прасолової, засудженої за підрив автомобіля контррозвідника Олександра Хараберюша.

Президент Зеленський після доповіді заявив, що впевнений у тому, що винуватих буде встановлено.

"Я побачив дуже багато матеріалів. По-перше, хотів би подякувати фахівцям карного розшуку... Хочу вас запевнити, що після того, що я побачив, думаю, що не зможу сказати в який термін, але в нас буде результат... Люди, які скоїли вбивство, будуть знайдені", - сказав президент.

Він також закликав не тиснути на правоохоронців.

"Зважаючи на те, що я почув і побачив без журналістів, я хотів би, щоб ми не дуже тиснули на працівників карного розшуку. Там дуже багато роботи, і я впевнений, що вони просто не могли вам показати багато фактів. У цій справі нам потрібен результат. А це головне, щоб уся країна знала, хто ці люди, які підірвали Павла Шеремета, і щоб вони були у в'язниці", - сказав Зеленський.

Нагадаємо, 20 липня 2016 року о 07:45 у центрі Києва підірвали автомобіль, в якому перебував Павло Шеремет. Він помер від отриманих травм у "кареті" швидкої допомоги.

На липень 2018 року в розслідуванні вбивства було проведено понад 20 різних експертиз. Слідчі розглядали чотири версії вбивства: професійна діяльність, особиста неприязнь, дестабілізація ситуації в країні, а також помилковий напад - автомобіль, в якому вибухнув Шеремет, належав редактору видання "Українська правда" Олені Притулі.

У Нацполіції заявляли, що слідство встановило особу, причетну до вбивства, в 2016 році, і продовжують роботу з його ідентифікації. У грудні 2018 року генпрокурор Юрій Луценко заявив, що коло підозрюваних у вбивстві зменшилося до декількох сотень.

Павло Шеремет - білоруський, російський і український журналіст телебачення, радіо та періодичних видань, у 1990-х - 2000-х роках керівник відділу спеціальних інформаційних проектів російського телеканалу ОРТ, згодом - "Першого каналу". Упродовж останніх п'яти років жив у Києві, працював в "Українській правді", а також на радіо "Вести".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram