ГоловнаПолітика

Офіс спецпрокурора Мюллера де-факто визнав неспроможність американської справи Фірташа, - розслідування The Hill

Офіс спецпрокурора Мюллера де-факто визнав неспроможність американської справи Фірташа, - розслідування The Hill
Спецпрокурор Роберт Мюллер
Фото: ИноСМИ

Спеціальна прокуратура при Міністерстві юстиції США обіцяла українському бізнесменові Дмитру Фірташу закрити його американську справу, якщо він погодиться дати свідчення на Дональда Трампа, а також надасть слідству іншу необхідну інформацію.

Про це пише американське видання The Hill у статті "Як пропозиція олігархові від помічника спецпрокурора Мюллера Ендрю Вайсмана може бумерангом вдарити по Міністерству юстиції" напередодні свідчень Мюллера в Конгресі США.

За інформацією видання, перший заступник Роберта Мюллера прокурор Ендрю Вайсман зробив таємну пропозицію Фірташу на початку червня 2017 року. "Вайсман таємно звернувся до американських адвокатів українського олігарха Дмитра Фірташа з привабливою пропозицією: дайте нам трохи бруду на Дональда Трампа в російській справі, і команда Мюллера зможе зняти з олігарха всі кримінальні звинувачення, висунені йому 2014 року", - повідомляє The Hill.

Згідно з меморандумом адвокатів, який цитує журналіст і в якому повідомляється про контакти з Вайсманом, прокурор стверджував, що команда Мюллера могла "вирішити справу Фірташа" в Чикаго, і ні Міністерство юстиції, ні прокуратура Чикаго "не могли втручатися або перешкоджати вирішенню", включаючи зняття всіх звинувачень. "Повне припинення розгляду... було, безсумнівно, на столі", - йдеться в записці захисту.

Журналіст The Hill стверджує, що Фірташ відмовився від угоди, тому що не мав достовірної інформації або доказів для тем, викладених Вайсманом. "Але тепер, коли Фірташ активізує свою боротьбу проти екстрадиції, захист надав австрійському суду пропозицію про угоду Вайсмана як доказ того, що звинувачення Міністерства юстиції неспроможні через фіктивні докази і політичні мотиви в них", - пише журналіст у своїй статті для видання The Hill.

Видання повідомляє, що у своєму поданні до австрійського суду на початку цього місяця юристи Фірташа розцінюють пропозицію Вайсмана про угоду доказом політичної мотивації. "Прокурор спокушав "можливим припиненням окремого кримінального провадження щодо заявника, якби він був готовий надати натомість достатній компромат з широкого кола політичних тем, включаючи самого президента США, а також президента Росії Володимира Путіна", - зазначає журналіст.

Видання нагадує, що після декількох років судових розглядів Міністерство юстиції США домоглося рішення в Австрії про екстрадицію Фірташа в Чикаго, але зараз прийнято рішення про тривалу затримку видачі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram