ГоловнаПолітика

Філарет дав інтерв'ю пропагандистському телеканалу "Россия 24"

Почесний патріарх розповів про свої претензії до отриманого Україною Томосу.

Філарет дав інтерв'ю пропагандистському телеканалу "Россия 24"
Фото: скриншот из видео

Почесний патріарх Філарет дав інтерв'ю пропагандистському телеканалу "Россия 24". Спеціальний репортаж журналістки Анни Афанасьєвої під назвою "Нічого святого" опублікували 6 липня на YouTube.

"Пропагандистка Ганна Афанасьєва не тільки спокійно працює в центрі Києва, а й записує інтерв'ю з Філаретом. А Філарет їй розповідає про те, чому отриманий нами томос - поганий і неправильний. Не знаю, що тут можна додати, шановні патріоти", - написав у Фейсбук український журналіст Мілан Лелич, який першим звернув увагу на інтерв'ю.

У розмові з російською журналісткою Філарет розповів про свої претензії до отриманого Україною Томосу. Почесний патріарх висловив незгоду з назвою нової церкви, а також із змістом томосу.

"Якби було порушено питання про те, що я відстороняюся від управління церквою, я б на такі умови не пішов", - сказав Філарет.

На питання журналістки "Чи правильно я розумію, що вас фактично обдурили?» Патріарх відповів ствердно: "І президент обдурив, і митрополит Епіфаній".

Нагадаємо, 20 червня в Києві була відновлена Українська православна церква Київського патріархату на чолі з Філаретом. Разом з ним від ПЦУ відкололися два архієреї з Росії - архієпископ Белгородський і Обоянський Іоасаф (Шибаєв) і єпископ Валуйський Петро (Москальов). Того дня було обрано ще двох майбутніх єпископів УПЦ КП - архімандрита Андрія (Маруцака) і ієромонаха Іллю (Зеленського).

24 червня Синод ПЦУ відсторонив Філарета від управління Київською єпархією, але на знак визнання минулих заслуг зберіг за ним місце в єпископаті. Філарет відмовився визнавати рішення "так званої ПЦУ".

Уся УПЦ Київського патріархату, як і вся Українська автокефальна православна церква 15 грудня 2018 року об'єдналася в помісну Православну церкву України. Відповідно, рішення, розпорядження або інші документи, видані від імені Київського патріархату або її статутних органів після реєстрації Київської митрополії ПЦУ 30 січня 2019 року, не чинні канонічно і юридично та не підпадають під виконання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram