ГоловнаПолітика

Тимошенко закликає продовжити мораторій на продаж землі

Політик спробує переконати "Слугу народу" і "Голос".

Тимошенко закликає продовжити мораторій на продаж землі
Фото: ba.org.ua

Захистити землю від розпродажу і права селян, надати адекватні умови кредитування, збільшити кількість фермерських господарств до рівня Польщі і відкрити власний ринок продуктів – це шлях розвитку агросектору України. Про це Юлія Тимошенко заявила під час зустрічі з аграріями у Києві.

Лідерка «Батьківщини» переконана, земля – унікальний потенціал для створення середнього класу в Україні. Саме тому цей напрямок має реалізовуватися чітко.

Насамперед, зазначила Тимошенко, нам треба зробити так, щоб з одноосібників народжувались фермери, а з них – потужні сільгоспвиробники, а сільгоспвиробники почували себе комфортно: «Такий еволюційний ряд приведе нас до результату Польщі, де налічують 2-2,5 млн фермерських господарств (коли в Україні лише 20-30 тис.)».

Також для розвитку агросектору держава має надавати максимальну підтримку фермерів і малих та середніх сільгосппідприємств. Зокрема, йдеться про правовий захист землі селян та надання адекватних умов для кредитування на розгортання виробництва.

Так, запевнила Юлія Тимошенко, треба змінити політику Нацбанку і надавати кредити під 2-5% річних, як у Європі, а не 20%, як є зараз у нас, і не під заставу, а під страховку.

Наступні кроки для розвитку галузі – єдиний податок на гектар землі, а також перехід від сировинної до переробленої продукції.

І останнє, що потрібно, – продовжити мораторій на ринок землі: «Якщо зараз новий парламент скасує мораторій на продаж землі і запустить дикий ринок, то йтиме масова скупка земля для спекулятивних цілей».

Юлія Тимошенко застерегла, що її команда зробить все, щоб донести цю інформацію і вберегти від розпродажу землі партії «Слуга народу» і «Голос».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram