ГоловнаПолітика

Неучасть Росії в засіданні трибуналу ITLOS не вплине на рішення, - МЗС

Слухання у справі українських моряків призначені на 10 травня.

Неучасть Росії в засіданні трибуналу ITLOS не вплине на рішення, - МЗС
Международный трибунал по морскому праву в Гамбурге
Фото: dw.com

Неучасть Росії в засіданні міжнародного трибуналу 10 травня за позовом України щодо затримання українських моряків і суден в акваторії Керченської протоки не вплине на процес і на результати розгляду справи. Про це сьогодні заявила речник МЗС України Катерина Зеленко на брифінгу, повідомляє кореспондент LB.ua.

"Той факт, що Росія відмовилася від участі в слуханнях, не вплине на легітимність процесу. Відповідно до Конвенції з міжнародного морського права, неучасть у справі не означає ні зупинки процедури, ні відмови відповідача від виконання рішення Трибуналу", - сказала Зеленко.

За її словами, подібна практика для Росії не нова - раніше РФ аналогічно вчинила у справі захоплення судна Грінпіс "Арктик Санрайс" під голландським прапором. Тоді Трибунал теж виніс рішення не на користь Росії, і Москва була змушена повернути судно і екіпаж.

Нагадаємо, російські прикордонні війська обстріляли і захопили в полон три українські судна в Черному морі - бронекатери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", і 24 особи екіпажу. Українських моряків заарештував окупаційний суд Сімферополя, після чого їх вивезли до Москви. Росія не визнає українських моряків військовополоненими і судить їх за незаконне порушення кордону РФ.

10 травня в Гамбурзі відбудуться відкриті усні слухання, Україна попросить суд зобов'язати Росію негайно звільнити кораблі та моряків. Рішення трибуналу очікується через 2-3 тижні після слухань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram