ГоловнаПолітика

ПЦУ розраховує на добрі стосунки з УГКЦ

"Потрібен діалог - очевидно тривалий, часом складний і болісний".

ПЦУ розраховує на добрі стосунки з УГКЦ
Митрополит Епифаний (слева) и владыка Святослав
Фото: pomisna.info

Православна церква України розраховує на добрі стосунки з Українською греко-католицькою церквою.

Про це йдеться на сайті ПЦУ за підсумками зустрічі митрополита Київського і всієї України Епіфанія (Думенка) і предстоятеля УГКЦ архієпископа Святослава (Шевчука).

"Позиція помісної УПЦ полягає в тому, що потрібно надалі підтримувати й розвивати добрі стосунки з Українською греко-католицькою церквою і з Католицькою церквою загалом, бажаючи співпрацювати в різних сферах, де це можливо, одночасно дотримуючись православного віровчення і в злагоді з іншими помісними православними церквами", - сказано в повідомленні.

Православні та греко-католики, зазначають у ПЦУ, мають розбіжності в доктринальних та історичних питаннях, і було б помилкою як переоцінювати це, так і недооцінювати.

"Саме тому потрібен подальший діалог - очевидно тривалий, часом складний і болісний", - ідеться в повідомленні.

Нагадаємо, що питання відносин між ПЦУ й УГКЦ останнім часом стало актуальним у зв'язку з бажанням греко-католиків проводити богослужіння в Софійському соборі, який у ПЦУ вважають центром українського православ'я.

У січні 2019 року міністр культури Євген Нищук сказав, що Православна церква зможе проводити богослужіння в Софійському соборі під час великих релігійних свят, як-от Різдво, Великдень, Трійця.

У лютому стало відомо, що УГКЦ теж хоче проводити богослужіння в Софії тричі на рік.

Музейники виступають проти регулярних богослужінь у соборі, оскільки вони загрожують фрескам. Софійський собор входить до складу заповідника "Софія Київська". Це об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО і є в управлінні Міністерства культури.

У результаті під приводом тривалої реконструкції Мінкультури відмовило в богослужіннях обом церквам.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram