ГоловнаПолітика

Перед виборами субсидії видадуть готівкою

"Безготівковий механізм ми запустили з 1 січня, а тепер опрацьовуємо готівковий".

Перед виборами субсидії видадуть готівкою
Фото: пресс-служба НБУ

Кабінет Міністрів має намір внести зміни в систему монетизації житлових субсидій, передбачивши їх виплату в грошовій формі вже з березня 2019 року.

Про це РБК-Україна розповів міністр соціальної політики Андрій Рева.

"Була нарада у президента України за участю прем'єр-міністра, низки міністрів, зацікавлених сторін, як-от "Укрпошта", "Нафтогаз", Пенсійний фонд, громадських організацій, представників ОСББ. Було прийнято політичне рішення про те, щоб тих людей, яким субсидія призначена з жовтня, перевести на грошові розрахунки вже в готівковій формі з березня. Це робиться для того, щоб до травня розуміти, який механізм є більш ефективним. Безготівковий механізм ми запустили з 1 січня, а тепер опрацьовуємо готівковий - в експериментальному порядку всім видати гроші і подивитися, як це буде працювати", - розповів Рева.

Міністр пояснив, що паралельно буде запущено два механізми монетизації - готівковий і безготівковий.

"Сьогодні в нас 4 мільйони одержувачів субсидій, середній розмір субсидії становить 1,5 тисячі гривень. Це 6 млрд гривень на місяць будемо видавати готівкою", - уточнив Рева.

Нагадаємо, з 1 січня в Україні розпочалася монетизація субсидій для кінцевого споживача.

Механізм надання житлових субсидій населенню в грошовій формі передбачає три етапи. З 1 січня в грошовій формі буде надаватися субсидія тим домогосподарствам, які вперше звернуться по її отримання. З 1 травня субсидії в грошовій формі будуть отримувати всі домогосподарства за неопалювальний сезон, а з 1 жовтня монетизація охопить усіх одержувачів субсидії.

Субсидія від держави повинна надходити на персональний акаунт субсидіанта в Державному ощадному банку. Залишок коштів з рахунку можна буде зняти тільки після закінчення опалювального періоду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram