ГоловнаПолітика

"Нормандська четвірка" обговорила ситуацію в Керченській протоці, наступна зустріч пройде в січні

Переговори спрямовані на деескалацію конфлікту.

"Нормандська четвірка" обговорила ситуацію в Керченській протоці, наступна зустріч пройде в січні
Фото: navy.mil.gov.ua

У вівторок, 11 грудня, в Берліні відбулася зустріч "нормандської четвірки" (Україна, Німеччина, Франція, Росія) на рівні радників, де обговорювалася ситуація в Керченській протоці. Наступні переговори заплановано на січень.

Про це повідомив журналістам представник кабміну ФРН Штеффен Зайберт, пише "Інтерфакс-Україна".

Зустріч напередодні, зазначив він, передусім була присвячена ситуації в Керченській протоці.

"Ви знаєте, що федеральний уряд засудив застосування військової сили в Керченській протоці вже наприкінці листопада. З нашого погляду діалог і деескалація зараз - це найголовніше, щоб запобігти подальшому загостренню ситуації. Саме цьому послужила вчорашня робоча зустріч у "нормандському форматі", - пояснив Зайберт.

За його інформацією, зустріч у січні відбудеться також на рівні зовнішньополітичних радників глав держав "нормандського формату".

Нагадаємо, що Німеччина і Франція хочуть виступити посередниками в конфлікті між Україною і Росією навколо доступу в Азовське море через Керченську протоку.

25 листопада російські військові захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу" в нейтральних водах Чорного моря. Екіпажі кораблів - 24 людей - доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував всіх на два місяці. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони перебувають і зараз. Після агресії в Керченській протоці в 10 областях України, прикордонних з РФ і невизнаним Придністров'ям, було введено воєнний стан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram