ГоловнаПолітика

Майже 50% українців вважають, що штучний інтелект може допомогти забезпечити чесні вибори і перемогти корупцію, - опитування

Також респонденти відкриті до того, щоб задіяти роботів у будівництві, промисловості та освіті.

Майже 50% українців вважають, що штучний інтелект може допомогти забезпечити чесні вибори і перемогти корупцію, - опитування
Виктор Соколов
Фото: Макс Левин

Українці готові довірити роботам або програмам зі штучним інтелектом організацію виборчого процесу та підрахунку результатів голосування. Таку ідею підтримують 45,5% респондентів, які взяли участь у дослідженні "Штучний інтелект: український вимір". Перше в Україні дослідження ставлення населення до нових технологій було проведено з ініціативи Інституту Горшеніна і Групи компаній Everest.

"Українці готові покластися на нові технології не тільки в питанні виборів, але і в боротьбі з корупцією. 42,3% українців не проти довірити контроль за державними видатками штучного інтелекту, - зазначає Віктор Соколов, перший віце-президент Інституту Горшеніна. - Ба більше, респонденти відкриті до того, щоб задіяти роботів у будівництві (52,0%), промисловості (46,0%) та освіті (39,1%)".

Цікаво, що, незважаючи на таку відкритість, серед найбільш неприйнятних для використання штучного інтелекту українці назвали політику і державне управління (40,1%), мистецтво (37,1%), юриспруденцію (34,7%), спорт (33,1% ) і журналістику (28,3%).

"Медицина є проблемною точкою, поляризує суспільство, адже вона лідирує і в позитивному (51,4%), і в негативному ставленні (28,3%) з впровадження нових технологій, - коментує Віктор Соколов. - Варто також додати, що люди відповідають на ці запитання інтуїтивно, оцінюючи власне уявлення про переваги і ризики, а це ще раз свідчить, що суспільству потрібна більш системна інформація про нові технології і їх можливий вплив на життя людей".

Більшість опитаних громадян (61,7%) вважає, що Україні потрібна власна стратегія, подібна до Національної стратегії розвитку технологій штучного інтелекту до 2030 року, яку було прийнято в Китаї. З них 41,3% вибрали відповідь "радше так", а 20,4% - "точно так".

Повністю дослідження можна глянути за посиланням.

Соціологічне дослідження на тему "Штучний інтелект: український вимір" було проведено Інститутом Горшеніна на замовлення і в співпраці з групою компаній Everest у вересні 2018 року методом інтерв'ю face-to-face за місцем проживання респондентів. Усього було опитано 1000 респондентів віком від 16 років до 65 років у всіх обласних центрах України (без урахування окупованих територій АР Крим, міста Севастополь, Донецької та Луганської областей, на Донбасі дослідження було проведено в Маріуполі та Сєвєродонецьку) за квотами: регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/- 3,1%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram