ГоловнаПолітика

Деякі кримінальні справи НАБУ і САП під час війни сприймаються як шкідництво, - генерал-лейтенант Павловський

"Доброзичливці", за його словами, є не тільки в Кремлі.

Деякі кримінальні справи НАБУ і САП під час війни сприймаються як шкідництво, - генерал-лейтенант Павловський
Ігор Павловський

Порушуючи необґрунтовані кримінальні справи проти військовослужбовців, Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура часом створюють перешкоди процесам озброєння української армії. Про це в інтерв'ю заявив заступник міністра оборони, генерал-лейтенант Ігор Павловський.

"Ми фактично під час ведення бойових дій переозброювали підрозділи. Плюс - ввели в штат нові зразки озброєння та військової техніки, чим підвищили ефективність підрозділів. На моє переконання, ми могли б рухатися динамічніше, якби не «доброзичливці». А їх багато, і не всі в Кремлі знаходяться. Незважаючи на тривалі бойові дії, в нашій державі є інститути, які буквально займаються шкідництвом. Так, такого втручання можна очікувати від росіян. Але ми маємо непоодинокі приклади", - зазначив Ігор Павловський.

За його словами, НАБУ і САП порушили необґрунтовані кримінальні справи з приводу закупівлі двигунів, палива для потреб Міноборони. Як наслідок, витрати державного бюджету тільки зростають. Зокрема, після порушення справи за контрактом МО з компанією "Трейд Коммодіті" закупівельні ціни на паливо для потреб армії зросли щонайменше на третину.

"Постачальники відстежують коливання цін і закладають у свою цінову пропозицію максимальні значення. Замість дозволеного законом можливого 10-процентного подорожчання за додатковою угодою ми отримали на 35-40% дорожче за стартову ціну. І за два останні роки, за найскромнішими оцінками, більш дороге пальне обійшлося державному бюджету в понад 360 млн гривень. Це результат роботи НАБУ", - зазначив заступник міністра оборони.

Ігор Павловський також зазначив, що підозра, оголошена САП у справі "Трейд Коммодіті", завадила йому виконувати службові обов'язки в питаннях міжнародної військово-технічної співпраці.

"Як заступник міністра я очолюю Міжвідомчу комісію з політики військово-технічної співпраці й експортного контролю і як національний директор від України з питань озброєння входжу до складу спільної робочої групи по НАТО. Через оголошення підозри впродовж 10 місяців я не мав можливості виїжджати в службові відрядження і в повному обсязі виконувати свої обов'язки, в тому числі і з питань міжнародної військово-технічної співпраці. А це, як ви розумієте, контракти, нові спільні проекти, в тому числі і питання поставок озброєння і військової техніки для потреб Збройних сил. І це також додаткові кошти в бюджет України. Але Павловський не їде, бо НАБУ не пускає, погрожує з літака зняти і затримати в аеропорту. Так, ми воюємо, просимо партнерів допомогти нам з одного боку і переслідуємо з іншого. Державні інтереси НАБУ не цікавлять", - додав Ігор Павловський.

Як повідомляли, в жовтні 2017 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосила посадовим особам Міністерства оборони підозру в розтраті державних коштів під час закупівлі палива в компанії "Трейд Коммодіті". У березні 2018 року Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним і скасував вимогу Державної аудиторської служби, яка служила єдиним доказом у кримінальній справі НАБУ. У вересні 2018 року Київський апеляційний адміністративний суд залишив це рішення чинним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram