ГоловнаПолітика

Законопроект №9055 загрожує втратою гарантованої незалежності системи адвокатури України, - Ставнійчук

"Фактично нинішню загальнонаціональну систему пропонується ліквідувати".

Законопроект №9055 загрожує втратою гарантованої незалежності системи адвокатури України, - Ставнійчук
Фото: tsn.ua

Член "Венеціанської комісії", голова правління громадської організації "За демократію через право" Марина Ставнійчук заявила, що запропонований Адміністрацією президента законопроект №9055 про адвокатську діяльність містить загрози втрати гарантованих прав на незалежність адвокатури та адвокатське самоврядування.

Про це вона написала у своїй колонці "Проект закону №9055 загрожує знищенням інституційних гарантій незалежності адвокатури" на сайті видання "Дзеркало тижня".

"Проект закону №9055 загрожує знищенням інституційних гарантій незалежності адвокатури - адвокатського самоврядування та саморегулювання професії. Відомо, що у цих питаннях є неоднозначні дискусії, проблеми, тож адвокатській спільноті треба думати, як їх консолідовано розв'язувати", - стверджує вона.

За словами Ставнійчук, запропоновані законопроектом зміни щодо принципів та порядку роботи органів адвокатського самоврядування не враховують уже набутий адвокатами досвід в організації самоврядування на регіональному рівні та несуть відповідні ризики знищення адвокатського самоврядування як такого.

Фактично нинішню загальнонаціональну систему пропонується ліквідувати, а нову сформувати (вдумайтеся) в унітарній державі за федеративним принципом, створивши 27 регіональних адвокатур. Пропонується впровадити регіональні палати, а кваліфікаційно-дисциплінарні комісії розділити на окремі кваліфікаційні та дисциплінарні як на вищому, так і на регіональному рівнях. У такий спосіб загальнонаціональні органи практично втрачають механізми для забезпечення скоординованості всієї системи і єдності політики та представництва адвокатури у відносинах з владою тощо.

За проектом №9055 передбачається радикальне зниження кворуму для регіональних конференцій з сьогоднішніх "більш як половини обраних регіональною радою делегатів" до 10, 12, 15% адвокатів (залежно від кількості представників у регіоні). Зрештою це призведе до хаосу, коли, наприклад, на певній території можуть бути обрані 6-7 регіональних рад адвокатів, кожна з яких матиме свої органи управління, кваліфікаційні, дисциплінарні комісії, які будуть видавати кожна окремо свої розпорядчі документи, приймати кожна окремо свої іспити і вносити відомості до Єдиного реєстру адвокатів з усіма негативними наслідками, що з цього випливають. Єдина система ведення адвокатського реєстру буде абсолютно знівельована. Перевірити справжність свідоцтва буде непросто. Водночас постане серйозна проблема безпеки та несанкціонованого доступу до Єдиного реєстру адвокатів.

"Неприйнятним є те, що влада вкотре намагається під виглядом "прогресивного європейського законодавства" нав'язати суспільству систему, яка відверто тхне порушенням основоположних конституційних прав, корупцією і тотальною залежністю інститутів захисту прав людини від політичних та особистих впливів тих, хто при владі", - резюмувала Ставнійчук.

Нагадаємо, 6 вересня 2018 року Петро Порошенко вніс до парламенту проект Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" №9055, визначивши його як невідкладний". Відразу після внесення законопроекту в парламенті були зареєстровані ще два альтернативних з аналогічними назвами- № 9055-1 з ініціативи народного депутата Писаренка та № 9055-2 - колективна ініціатива нардепів від різних фракцій Ківалова, Логвинського, Голубова, Німченка, Развадовського.

Ставнійчук нагадала, що професійна адвокатська спільнота України - Національна асоціація адвокатів України (НААУ) на своєму засіданні підтримала ухвалення парламентом саме альтернативних законопроектів, відзначивши їх відповідність духу європейських рекомендацій у сфері адвокатури і безпосередньо концепції реформування адвокатури, ухваленій з'їздами адвокатів на етапі 2014-2015 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram