ГоловнаПолітика

Філарет і Макарій встигли посваритися після Синоду Вселенського патріархату

Об'єднавчий Собор опинився під загрозою.

Філарет і Макарій встигли посваритися після Синоду Вселенського патріархату

Предстоятелі УПЦ КП Філарет (Денисенко) і УАПЦ Макарій (Мелетич) встигли посваритися після Синоду Вселенського патріархату, на якому було прийнято рішення про надання автокефалії Україні.

"Поспілкувався [з Філаретом] перед Софією в неділю, 14 числа, на Покрови. І мене вразило спілкування. Коли ми зустрілися, патріарх Філарет звернувся до мене: терміново потрібно Собор збирати. Я кажу: Собор збирати - статуту немає. [Він:] а статут у мене є. [Я:] у мене теж є, але з двох статутів потрібно зробити один. [Він:] ні, то мій статут буде", - розповів про своє спілкування з Філаретом митрополит Макарій.

"П'ятнадцятий рік повторюється", - обурився він.

Макарій додав, що точно так само Філарет поставив його перед фактом, що назву нової церкви вже вибрано і що УАПЦ має просто погодитися з нею.

"Третє питання - яка модель? Коли я сказав, може це бути митрополія чи патріархія, він зі злістю сказав: буде патріархія. А екзархи нічого не говорять", - розповів Макарій в ефірі телеканалу ZIK.

За словами голови УАПЦ, в такій ситуації не може йтися про об'єднавчий собор.

Нагадаємо, що поведінка Філарета пояснюється тим, що УПЦ КП набагато більша порівняно з УАПЦ. Наприкінці вересня він говорив, що об'єднавчий собор буде складатися з 41 архієрея Київського патріархату, 12 архієреїв Автокефальної церкви і 10 архієреїв Московського патріархату.

У 2015 році переговори про об'єднання УПЦ КП і УАПЦ зайшли в глухий кут з аналогічної причини: УАПЦ вимагала рівноправності. Ще одна спроба двох церков об'єднатися провалилася у 2011 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram