ГоловнаПолітика

Регламентний комітет Ради взяв два дні для оформлення рішення за поданням на Вілкула

Вілкул заявив про незаконну "прослушку" його телефону і звинуватив прокуратуру у фальсифікації справ.

Регламентний комітет Ради взяв два дні для оформлення рішення за поданням на Вілкула
Фото: Макс Требухов

Комітет з питань регламенту і організації роботи Верховної Ради розглянув подання "Про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Вілкула Олександра Юрійовича", підтриманого і внесеного в парламент 18 вересня 2018 генеральним прокурором Юрієм Луценком.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Члени профільного комітету прийняли рішення визнати подання генпрокурора законним, але з окремим висновком про зауваження до подання і необхідність провести додаткові перевірки.

Підсумкове рішення комітету очікується через два дні.

Як раніше анонсував Юрій Луценко, розгляд подання Генпрокурора в сесійній залі очікується у вівторок 16 жовтня. ГПУ стверджує, що екс-голова Дніпропетровської ОДА Вілкул "протягом 2011-2012 років видав розпорядження про зміну цільового призначення земельних ділянок площею 21 га нібито з земель запасу с/г призначення (пасовища), а насправді з земель колективної власності пайовиків двох сільськогосподарських підприємств Нікопольського району".

Також, за інформацією ГПУ, він розпорядився про зміну цільового використання 23 земельних ділянок загальною площею понад 45 га. Ділянки були у власності товариства з обмеженою діяльністю "АРТ ЛЕНД".

У свою чергу, нардеп Вілкул назвав звинувачення Луценка "необґрунтованими фантазіями", а справу - фальсифікованою.

"Ви думаєте, що депутати проголосують за все, що ви їм підкладаєте? За будь-яку фальшивку, якою є моя справа?", - сказав він.

Також співголова фракції "Опоблоку" в ВР додав, що так і не отримав на руки матеріали всієї справи з 331 сторінок. "На руки я отримав тільки 21 сторінку звинувачення, всі інші матеріали ховаються від мене і моїх адвокатів", - сказав він.

Вілкул надав членам Комітету документи про передачу землі для "розміщення підсобних приміщень, а не розширення кар'єру". "Аналогічно я не міг змінювати цільове призначення землі, як це стверджує Прокуратура. Більш того, ця земля як була державною, так і залишається по сьогоднішній день", - сказав він.

Депутат "Опоблоку" також передав для ознайомлення депутатам постанову суду від жовтня 2017 року про дозвіл прослуховування його особистого телефону, що порушує законодавчі норми про статус народного обранця.

У той же час адвокат Вілкула Олексій Баганець, який в 2010-2012 рр. був захисником нинішнього генпрокурора Юрія Луценка, зазначив, що звинувачення ГПУ мають недоказовий характер. "Така підозра не може ґрунтуватися на доказах, які отримані незаконним шляхом ... Це уявлення саме по собі порушує цілу низку норм процесуального процесу. Всі звинувачення на адресу Олександра Вілкула мають недоказовий характер і є припущеннями", - заявив він.

Також під час засідання комітету стало відомо, що один зі свідків звинувачення дав свідчення під тиском. Його відеосвідчення було показано народним депутатам.

Після обговорення питання в.о. голови Комітету Павло Пинзеник повідомив, що "члени Комітету вважають подання Генпрокурора законним, але у висновку ми окремо пропишемо всі наші застереження до цього подання", - сказав він. З його слів, ГПУ повинна провести додаткові перевірки.

Нагадаємо, подання Луценка щодо Вілкула внесено повторно, перший раз генпрокурор зробив це 25 травня, але 19 червня Комітет Ради з питань регламенту повернув спікеру ВР Андрію Парубію подання, оскільки вважав, що нардеп не зміг отримати для ознайомлення сам документ і додаткові матеріали до нього.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram