ГоловнаПолітика

Рада суддів обурилася кримінальним провадженням проти судді у справі Кернеса

"Це називається не інакше як цькування".

Рада суддів обурилася кримінальним провадженням проти судді у справі Кернеса
Фото: argument.ua

Рада суддів України звинуватив Генеральну прокуратуру в посяганні на незалежність судової системи у зв'язку з порушенням кримінального провадження проти полтавського судді Андрія Антонова, який закрив справу Геннадія Кернеса.

Ситуація навколо судді Антонова обговорювалася на екстреному засіданні Ради суддів у понеділок, 13 серпня.

В ухваленому рішенні говориться про неприпустимість дій, які можуть розцінюватися як втручання в діяльність органів судової влади, а також публічних висловлювань з боку чиновників про необхідність притягнення суддів до відповідальності.

Голова комітету з питань незалежності, суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Андрій Жук, який виступив з доповіддю на засіданні, нагадав, що прокурорам за законом заборонено публічно висловлювати сумнів у правосудності судових рішень поза процедурою їх оскарження. "Тому ми вважаємо, що Раді суддів потрібно відреагувати на таку ситуацію, з огляду на те, що вона не є поодинокою. Останнім часом вона все більше й більше стає повторюватися", - сказав він.

"Називаймо речі своїми іменами. Коли ухвалюється будь-яке рішення, а потім відразу на суддю відкривають кримінальне провадження за 375-ю статтею, а потім - спецперевірка НАЗК, то це називається не інакше як цькування", - заявила і собі суддя Господарського суду Харківської області Тетяна Суярко.

Ще один член Ради, суддя Ленінського райсуду Дніпра Дмитро Мовчан зазначив, що дії прокуратури ставлять під загрозу ухвалення справедливого рішення у справі Кернеса в апеляційній інстанції. "Ця справа, безумовно, потрапить в апеляційний суд. І колега, який прийме це провадження, відразу буде розуміти, що якщо він погодиться з суддею першої інстанції, то він автоматично отримає кримінальне переслідування. Якщо не погодиться з позицією суду першої інстанції, то відразу буде інформаційний сплеск, що судді злякалися прокуратури, кримінального тиску й ухвалили таке рішення", - обурився він.

"Справді, порушення справи проти судді першої інстанції за статтею 375 - це свого роду попередження для суддів другої і третьої інстанції. Це певний спосіб тиску", - погодився суддя Київського апеляційного адміністративного суду Дмитро Мезенцев.

Нагадаємо, що 10 серпня суддя Київського районного суду Полтави Андрій Антонов закрив кримінальне провадження проти Кернеса, котрого разом із двома охоронцями звинувачували в побитті євромайданівців.

Суддя заявив, що прокурори самоусунулися від доказу провини, внаслідок чого справа розглядається вже четвертий рік поспіль. Сім останніх засідань, на яких мали відбутися дебати, прокурори взагалі пропустили. Суд розцінив це як відмову від обвинувачення та постановив закрити справу.

Заступник генпрокурора Анжела Стрижевська у відповідь назвала мотивацію судді "абсолютною нісенітницею" та звинуватила його в ухваленні явно незаконного рішення.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram