ГоловнаПолітика

Держдеп повідомив про введення нових санкцій проти РФ через справу Скрипалів (оновлено)

Санкції набудуть чинності 22 серпня.

Держдеп повідомив про введення нових санкцій проти РФ через справу Скрипалів (оновлено)
Фото: Council on Foreign Relations

Сполучені Штати введуть нові санкції щодо Росії через інцидент із застосуванням хімічної зброї у британському Солсбері.

Про це заявила прес-секретар держдепартаменту Гезер Нойєрт, передає Reuters.

Нові санкції проти РФ набудуть чинності 22 серпня 2018 року.

У Держдепі пояснили, що внаслідок застосування отруйної речовини "Новачок" у британському Солсбері РФ порушила міжнародне право. Згідно із законом 1991 року застосування якою-небудь країною біологічної та хімічної зброї тягне обмежувальні заходи з боку США.

Крім того, в Держдепі заявили, що якщо РФ протягом трьох місяців не надасть гарантій, що не буде використовувати хімічну зброю і не погодиться на допуск міжнародних інспекторів, то тоді на неї чекає другий етап санкцій.

Санкції стосуються заборони на експорт в Росію товарів, які можуть бути пов'язані з національною безпекою. Зокрема, мова йде про електронні пристрої та їх компоненти, зокрема й ті, що використовуються в авіаційній галузі.

Оновлення. Зокрема, йдеться про заборону на експорт у Росію товарів, які можуть бути пов'язані з національною безпекою, пише NBC.

Якщо протягом трьох місяців після цього Москва не надасть гарантій, що не використовуватиме хімічну зброю, і не погодиться допустити міжнародних інспекторів на свої підприємства з виробництва хімічної зброї, то на Росію чекає другий раунд санкцій, повідомили в Держдепартаменті. Зокрема, передбачається заборона польотів компанії "Аэрофлот" у США (саме її рейсами прилетіли з Росії у Великобританію люди, залучені до отруєння Скрипаль) і скорочення взаємної торгівлі до мінімуму.

Також можливе зниження рівня дипломатичних відносин, майже повне припинення американського експорту (крім продовольства) й імпорту Сполученими Штатами російських товарів.Консульство РФ у США вже назвало ці санкції "драконівськими".

Нагадаємо, 4 березня 2018 року в англійському місті Солсбері був отруєний раніше засуджений в РФ за шпигунство на користь Лондона екс-розвідник ГРУ Сергій Скрипаль. Разом з ним постраждала дочка Юлія. Влада країни заявила, що росіяни отруйні речовиною нервово-паралітичної дії "Новачок", яку розробляли в СРСР і РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram