ГоловнаПолітика

"Опозиційний блок" заборгував Манафорту $2,4 мільйона, - Рік Гейтс

Протягом 2015 року Манафорт намагався повернути гроші.

"Опозиційний блок" заборгував Манафорту $2,4 мільйона, - Рік Гейтс
Фото: globallookpress.com

"Опозиційний блок" заборгував американському політтехнологу Полу Манафорту 2,4 мільйона доларів за роботу на виборах у Верховну Раду в 2014 році.

Про це повідомив головний свідок у справі Манафорта і його колишній бізнес-партнер Рік Гейтс, передає Радіо Свобода.

Гейтс зазначив, що протягом 2015 року Манафорт намагався повернути гроші. За словами бізнес-партнера політтехнолога, "Опозиційний блок" був останнім клієнтом Манафорта в Україні.

Колишній заступник Манафорта Рік Гейтс дає свідчення в суді міста Александрія, штат Вірджинія, вже третій день. Раніше він визнав свою провину і зараз співпрацює з прокурорами.

На засіданні 6 серпня Гейтс повідомив, що українські бізнесмени переказували на кіпрські рахунки Манафорта мільйони доларів безготівковими платежами за послуги політичного характеру. Гейтс також розповідав про те, як допомагав Манафорту приховати мільйони доларів від податкової служби за іноземними платежами, а потім обманним шляхом отримувати банківські позики. Свідок також визнав, що привласнив сотні тисяч доларів, які належали Манафорту, заповнюючи фальшиві звіти про витрати.

На цьому етапі суду виступає сторона обвинувачення. Прокурори повинні закінчити представляти свою позицію до наступного тижня. Потім захист Манафорта буде намагатися переконати присяжних у його невинності.

Пола Манафорта звинувачують у банківському шахрайстві і ухиленні від сплати податків. Сторона звинувачення стверджує, що Манафорт використовував офшорні рахунки, щоб приховати мільйони доларів, отримані за роботу на користь колишнього президента України Віктора Януковича.

Процес, який розпочався у Вірджинії, є першим із щонайменше двох. Другий повинен стартувати у вересні в столичному окрузі Колумбія. Головна увага цього процесу буде прикута до політичних питань. У червні 2016 року Манафорт був присутній на зустрічі функціонерів з оточення Трампа з громадянами Росії, які нібито мали у своєму розпорядженні компромат щодо кандидата в президенти США від Демократичної партії Гілларі Клінтон.

Спеціальний прокурор Роберт Мюллер і його команда вже 14 місяців проводять розслідування ймовірного втручання Кремля у вибори в США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram